Liveblog - 67 procent van kleuterscholen opent de deuren: "Ik wil de juf graag terugzien"

Er zijn de afgelopen 24 uur opnieuw 136 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. De trend is dalend, maar er blijven dus nog steeds nieuwe gevallen opduiken. 25 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen en er zijn 19 mensen overleden. Straks mogen de kleuterscholen opnieuw open. 67 procent zal dat meteen doen, de rest volgt in de loop van de week. In Nederland gaan vandaag de cafés en restaurants opnieuw open, het is een belangrijke versoepeling in de coronacrisis. Herbekijk hier alle corona-updates uit onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Belgen op café in Nederland: "Ze worden met open armen ontvangen"

Sinds vanmiddag 12 uur zijn de cafés en restaurants weer open in Nederland. Ook enkele Belgen staken de grens over. "Ik heb wel een aantal landgenoten gezien, maar het was ook geen stormloop", vertelt VRT NWS-journalist Marijn Trio in Maastricht.

"Het zijn vaak mensen uit Limburg of Wallonië die hier vlakbij wonen en misschien niet goed begrijpen waarom het hier wel kan en in België niet. Er zijn ook geen vaste grenscontroles meer omdat Belgen wel naar Nederland mogen gaan, alleen niet om op de terrasjes te zitten."

Is Nederland boos over de aanwezigheid van de Belgen? "Ze worden hier door de cafébazen met open armen ontvangen. En ook door de burgemeester want ze brengen geld in het laatje."

Meer over de heropening van horeca in Nederland lees je hier.

VRT NWS-journalist Marijn Trio is in Maastricht. Bekijk hieronder zijn liveverslag in "Het Journaal".

Video player inladen...

67 procent van kleuterscholen gaat weer open, veel frustratie over communicatie Ben Weyts (NV-A)

Zo'n 67 procent van de kleuterscholen in Vlaanderen gaat vandaag weer open. De rest volgt in de loop van de week. Ook meer dan 95 procent van de lagere scholen zal op 5 of 8 juni de capaciteit uitbreiden. Dat blijkt uit een bevraging van de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs (VLVO) die door 482 directeurs uit het basisonderwijs ingevuld werd. Er is in de bevraging geen enkele school die helemaal niet zal openen.

De manieren waarop de uitbreiding zal gebeuren, lopen wel uiteen. In ruim de helft van de kleuterscholen mogen alle kleuters weer samen naar de klas. 13,2 procent zal een andere tijdsindeling gebruiken en in 7,2 procent van de scholen gaan niet alle kleuters op elk moment naar de klas.

AFP or licensors

Ook in de lagere scholen zijn er grote verschillen. 36,6 procent van de scholen start voor alle klassen voltijds op in een bubbel per klas. In bijna een kwart van de scholen worden de klasgroepen gesplitst en gaan de kinderen afwisselend 2 volle dagen naar school. Nog eens 12 procent kiest voor 4 halve dagen. In ruim een kwart van de scholen doen ze het nog anders of maken ze een combinatie. In meer dan de helft van de scholen blijven de bubbels dus kleiner dan de volledige klasgroep. Dat doen ze niet alleen voor de veiligheid, maar veel scholen geven ook aan dat er in kleinere groepen sneller geleerd wordt.

Nog een opmerkelijk resultaat, meer dan 60 procent van de ondervraagde directeurs geeft aan dat ze zich minder goed tot zelfs slecht voelen over de veiligheid bij de situatie zoals die nu is. Ook de communicatie over de uitbreiding van de capaciteit in het basisonderwijs is slecht gevallen bij de respondenten. Bijna 75 procent voelde zich boos of gefrusteerd na de mededeling van minister Ben Weyts (N-VA) op 22 mei. Die gevoelens bleven overheersen toen op 27 mei bleek dat de regel van 4 vierkante meter per leerling niet meer gerespecteerd moest worden.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" over een kleuterschool die niet opnieuw kan opstarten morgen.

Video player inladen...

Nieuwe coronacijfers

Dit zijn de nieuwe coronacijfers van vandaag. Er worden nog steeds nieuwe gevallen ontdekt, maar de trend blijft dalend:

  • Er zijn de afgelopen 24 uur 136 nieuwe bevestigde gevallen. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 58 517.
  • In de ziekenhuizen zijn er momenteel in totaal 807 patiënten opgenomen. De voorbije 24 uur waren er 25 nieuwe ziekenhuisopnames. In de intensieve zorgen liggen in totaal 163 patiënten, dat is een verdere daling met 5 patiënten in de voorbije 24 uur.
  • Er zijn de afgelopen 24 uur 32 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis. Sinds 15 maart zijn er 15.919 patiënten genezen verklaard.
  • Er zijn 19 bijkomende doden geteld de afgelopen 24 uur. In totaal werden 9.486 sterfgevallen gerapporteerd.

Van de 9.486 overleden personen, overleed 48 procent in het ziekenhuis, 51 procent in een woonzorgcentrum, 0,3 procent thuis en 0,5 procent op een andere plaats. De sterfgevallen in het ziekenhuis zijn allemaal bevestigde gevallen. De sterfgevallen in de woonzorgcentra zijn zowel bevestigde (25 procent) als vermoede (75 procent) gevallen.

Kortrijkzanen vieren Sinksenfeesten virtueel

In Kortrijk is een groot stadsfeest georganiseerd met respect voor de coronamaatregelen. De jaarlijkse Sinksenfeesten zijn virtueel doorgegaan. Via onlinestreaming werd het event rechtstreeks tot in de huiskamers van de inwoners van Kortrijk gebracht.

Video player inladen...

Tunesië opent zijn grenzen op 27 juni

Tunesië gaat op 27 juni opnieuw open. De land-, lucht-, en zeegrenzen gaan op die dag open. Het land werd midden maart gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land gaf wel geen details over de maatregelen die bij aankomst gevolgd zullen moeten worden. Op dit moment moeten Tunesische burgers die terugkeren naar hun immers nog 14 dagen in quarantaine, maar het is niet duidelijk of dat vanaf 27 juni ook nog zo zou zijn voor wie naar het land reist.

Het virus is in Tunesië al een tijd stabiel. Er vielen in totaal 48 doden. Sinds 26 mei worden de maatregelen daarom geleidelijk aan teruggeschroefd. Zo gaan cafés en moskeeën op 4 juni opnieuw open.

Design Pics / Paul Quayle

26.000 doden in verzorgingstehuizen in VS

In de Verenigde Staten zijn er minstens 26.000 mensen in verzorgingstehuizen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De cijfers zijn nog niet volledig en het totale dodental zal daardoor dus nog hoger oplopen.

Belgische regisseur gaat als 1e in première in Amsterdam: minder intiem, wel veilig

Bij ons blijven theaterhuizen voorlopig nog gesloten en zelfs voor het nieuwe seizoen in september wachten heel wat makers nog af. Zo zal het NTGent maar een kwart van het normale aantal tickets verkopen. In Nederland kan het vanaf vandaag wel al, zij het met beperkingen.

In Amsterdam ging de Belgische regisseur Ivo van Hove vanmiddag meteen in wereldpremière met de monoloog: “wie heeft m’n vader vermoord?”.

Bekijk de reportage in "Het Journaal".

Video player inladen...

Sommige kleuterscholen wachten nog paar dagen: "Niet evident om zo snel alle maatregelen toe te passen"

67 procent van de kleuterscholen opent dus morgen weer, maar dat wil zeggen dat een derde van de scholen dat nog niet doet. Vrije Basisschool de Leertrommel in Opwijk ontvangt bijvoorbeeld pas vanaf donderdag weer kleutertjes. De reden? Ze zijn nog niet klaar. Er gelden immers nog heel veel hygiëne- en veiligheidsregels.

"We hadden maar 1 spoelbak voor 130 kleutertjes dat mag gebruikt worden. Veel ouders hebben nu oude spoelbakken geleverd en we zijn met tuinslangen nu extra wasstraten aan het maken op de speelplaats", vertelt directeur Katleen Van Lemmens. "Dat geldt ook voor toiletten bijvoorbeeld."

"Er is ook heel wat personeel waar we niet op kunnen rekenen omdat ze tot de risicogroep behoren. Ook de gepensioneerden die hier normaal vrijwillig komen helpen en grootouders komen nu niet meer." 

De meeste ouders hebben er begrip voor het uitstel. "We wisten pas op woensdagavond dat de kleuterschool definitief open mocht op dinsdag. Dat is allemaal niet zo evident."

Bekijk de reportage uit "Het Journaal"

Video player inladen...

Veel kleuters gaan morgen weer naar school: "Ik wil graag de juf terugzien"

2 op de 3 kleuterscholen gaat opnieuw open morgen en daar zijn de meeste kinderen en ouders bijzonder blij om. "Het Journaal" sprokkelde een paar reacties.

"Ik wil de juf graag terugzien en wil ook graag mijn verjaardag vieren", klonk het bij een meisje. Veel kinderen hebben ook hun klasgenootjes gemist.

Bekijk de reacties van de kleuters in "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen