Videospeler inladen...

Opnieuw woelige nacht in VS: truck rijdt in op betogers, agenten ontslagen na geweld tegen twee studenten

Het was opnieuw erg onrustig in de Verenigde Staten na de dood van een zwarte man door politiegeweld vorige week. In tientallen steden is betoogd en op verschillende plaatsen kwam het tot rellen. In Atlanta zijn twee politieagenten ontslagen na buitensporig geweld tegen twee studenten. In Minneapolis is een truck ingereden op de betogers. Enkel de bestuurder raakte daarbij gewond. Rond het Witte Huis in Washington DC hebben de ordediensten traangas ingezet. "Er heerst een gebrek aan leiderschap in de VS", zegt correspondent Björn Soenens.

In de stad Atlanta zijn twee politieagenten ontslagen omdat ze buitensporig geweld hebben gebruikt bij de arrestatie van twee studenten tijdens de protesten afgelopen weekend. Op videobeelden van het incident is te zien hoe een groep politieagenten de wagen van een studentenkoppel heeft omsingeld en hen hardhandig uit de wagen sleept. De ruit van de wagen werd ingegooid. De agenten gebruikten een stroomstootwapen op de man en boeiden de vrouw met kabelbinders. Het koppel leek zich niet te verzetten tegen de politie. De wagen die voor het koppel reed, werd ongemoeid gelaten.

Lees verder onder de tweet:

"Ik zag een zeer verontrustende video met twee jonge studenten die zich gisteravond in het centrum van Atlanta begaven”, zei de burgemeester van Atlanta, Keisha Lance Bottoms. Ze kondigde de ontslagen van de agenten aan tijdens een persconferentie. "Het optreden was buitensporig.”
“Onze agenten maken erg lange dagen, onder een zeer hoge druk. Maar het gebruik van geweld is nooit acceptabel", zei ze nog.

Volgens Bottoms waren er vijf agenten bij de arrestatie betrokken, maar mogen drie van hen voorlopig blijven werken. Ze zei ook dat de klacht tegen de man werd ingetrokken, hij werd inmiddels vrijgelaten. Tegen de vrouw werd geen klacht ingediend.

Tankwagen reed in op massa

In de stad Minneapolis is een tankwagen met grote snelheid ingereden op een groep demonstranten op een afgesloten snelweg. Op videobeelden is te zien hoe de massa net op tijd plaats kan maken voor de truck. Er zijn -op de bestuurder na- geen gewonden gevallen.

Toen de truck tot stilstand kwam, is hij omsingeld door betogers. De chauffeur is daarna ontzet door de politie en naar het ziekenhuis gebracht. De man is intussen ook opgepakt. De autoriteiten laten weten dat hij vermoedelijk opzettelijk in de massa is gereden.

Bekijk hieronder de videobeelden en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

In tientallen andere grote Amerikaanse steden zijn betogers massaal op straat gekomen. Nochtans was op veel plaatsen een avondklok van kracht. Dat was ook het geval in hoofdstad Washington DC. Daar is het urenlang onrustig geweest vlakbij het Witte Huis. Betogers zijn er uiteindelijk uit elkaar gedreven door traangas.

Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag was het ook al onrustig in Washington. Volgens Amerikaanse media is president Donald Trump toen een tijdlang ondergedoken in zijn bunker onder het Witte Huis. Die is gebouwd om de president te beschermen bijvoorbeeld in het geval van een terroristische aanslag. Het is niet duidelijk of dat ook afgelopen nacht gebeurd is.

Net als in veel Amerikaanse steden is in de hoofdstad afgelopen nacht ook het leger ingezet om de rust te doen terugkeren. Volgens persagentschap AP is daarbij de volledige Nationale Garde van de hoofdstad, zowat 1.700 man sterk, ingezet. Verspreid over 15 staten is sprake van de inzet van zowat 5.000 soldaten.

Bekijk hieronder beelden uit Washington en lees verder:

Videospeler inladen...

"Ik was op een betoging in Brooklyn en daar verliep alles zeer vreedzaam", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "De betogers zijn boos op de media die vooral focussen op het geweld, terwijl het meeste protest vreedzaam verloopt." Hij legt uit dat er ook politie-agenten deelnamen aan de protesten die het niet eens zijn met politiegeweld.

Bekijk hier beelden van de zesde nacht op rij van rellen in verscheidene Amerikaanse steden:

Videospeler inladen...

Hoewel de protesten gisteren net als de afgelopen dagen vreedzaam begonnen, zijn ze op verschillende plaatsen toch uitgemond in gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en de ordediensten. Op sociale media doen beelden de ronde waarbij actievoerders, maar ook omstanders hard worden aangepakt door de politie. Ook journalisten en verslaggevers lijken bewust te worden geviseerd door de ordediensten.

Lees verder onder de tweets:

"Het is onrustig in veel steden", zegt Soenens. "Er is op veel plaatsen geplunderd. De afgelopen dagen zijn al vijf mensen omgekomen bij de protesten. Het doet me denken aan de sfeer van 1968, een heel turbulent jaar. Na de moord op Martin Luther King stonden veel steden ook in brand. Het valt me op dat ook heel veel blanke Amerikanen meelopen uit solidariteit."

Net als de afgelopen nachten is hier en daar weer brand gesticht en geplunderd. In Philadelphia bijvoorbeeld hebben betogers stenen en molotov-cocktails naar de politie gegooid. In San Francisco sloegen gemaskerde bendes dan weer ramen stuk van winkels om ze te plunderen. Volgens AP zijn er bij de protesten de afgelopen dagen zeker 4.100 mensen aangehouden.

Lees verder onder de foto:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"De VS lijkt op het randje te staan en is in een diepe crisis gehuld", zegt Soenens verder. "De president heeft nog altijd geen toespraak gehouden om te spreken over de toestand. De laatste uren hult hij zichzelf in stilzwijgen op boodschappen over "fake news" na. Er is een dodelijke coronacrisis aan de gang. Er zijn meer dan 100.000 doden gevallen en 40 miljoen werklozen daardoor. Het is niet duidelijk of de climax is bereikt."

Op zo'n moment verwacht je van de president dat hij op z'n minst een tv-toespraak geeft om de gemoederen te bedaren

VS-correspondent Björn Soenens

"In de VS heerst een gebrek aan leiderschap", zegt Soenens voort. "Op zo'n moment verwacht je van de president dat hij op z'n minst een tv-toespraak geeft om de gemoederen te bedaren. Mensen hebben een geruststelling nodig. Ze willen dat de problemen die de aanleiding zijn voor de protesten worden aangepakt. Ze willen dat de politiek die problemen aanpakt."

Onze correspondent Björn Soenens heeft zijn vaste stek in Brooklyn in New York. Ook daar wordt massaal betoogd. Bekijk hieronder een reportage over het protest:

Videospeler inladen...

Waar wordt tegen geprotesteerd?

De onrusten zijn uitgebroken na het overlijden van George Floyd. Hij is vorige week maandag in Minneapolis ongewapend tegengehouden door vier agenten. Ze verdenken hem ervan bankbriefjes vervalst te hebben.

Op videobeelden van bewakingscamera's en omstaanders is te zien hoe de politie ongemeen hard optreedt tegen Floyd: een van de agenten houdt zijn nek minutenlang met zijn knie tegen de grond. Dat loopt fataal af voor Floyd: na herhaaldelijk aan te geven dat hij niet kan ademen, verliest hij zijn bewustzijn. Hij overlijdt even later in het ziekenhuis.

Lees verder onder de foto:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Floyd is een zoveelste slachtoffer van disproportioneel politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, en zijn dood zette een golf van anti-racistische protesten in gang. Al een week lang komen mensen op straat om te betogen tegen politiebrutaliteit, elke dag in alsmaar meer Amerikaanse steden.

De concrete eis van de betogers is een rechtvaardige straf voor de agenten: niet alleen voor de agent die zijn knie tegen Floyds nek hield - hij is intussen in verdenking gesteld van moord en kan tot 25 jaar cel krijgen - maar ook voor de andere drie agenten die niet ingrepen toen hun collega over de schreef ging. Maar de protesten klagen ook een langer onderhuids zeer aan, van een jarenlange strijd voor een gelijkwaardige behandeling van alle burgers, ongeacht hun huidskleur.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen