Videospeler inladen...

42 dagen gegijzeld, 330.000 euro losgeld en geradicaliseerde verdachten: reconstructie van zoektocht naar jongen van 13

Het klinkt als een verhaal uit een misdaadthriller, maar het was een bikkelharde realiteit: een jongen van 13 uit Genk werd maar liefst 42 dagen lang gegijzeld, en pas vorige nacht werd hij vrijgelaten. Wat weten we al over deze gijzeling, een van de langste uit de Belgische geschiedenis? 

“We hebben bijzonder weinig geslapen, het zijn bijzonder spannende uren geweest”, klinkt het bij het parket van Limburg. Dat lijkt een understatement, want aan het Limburgse gijzelingsverhaal dat gisteren een (goede) ontknoping kende, ging heel wat speur- en onderhandelingswerk vooraf. 

Wat is er precies gebeurd?

In de nacht van 20 op 21 april wordt in de omgeving van Genk een 13-jarige jongen ontvoerd. De daders gaan bijzonder driest te werk. “Het was een gewelddadige ontvoering”, klinkt het bij het parket van Limburg. Ze komen aan in een gestolen auto, en vallen gemaskerd en zwaar bewapend het huis waar de familie woont binnen. De jongen wordt meegenomen, en volgens onze informatie worden enkele andere gezinsleden bedreigd. 

Het was een gewelddadige ontvoering

Parket Limburg

De daders vluchten weg en verdwijnen spoorloos. Alles samen wordt de jongen 42 dagen lang gegijzeld. Volgens de advocaat van de ouders wordt hij in die periode op meerdere plekken vastgehouden. "Dit was blijkbaar goed voorbereid."

Onder meer in dit huis, in de wijk Meulenberg, zou de jongen volgens onze informatie vastgehouden zijn.

Waarom werd de jongen gegijzeld?

Waarom de jongen precies gegijzeld werd, is nog niet duidelijk. Op onze vraag of dit gezin specifiek geviseerd werd, blijft het parket vaag: “De meeste gijzelingen zijn gericht op een bepaalde persoon.” In eerste instantie denken de speurders aan een afrekening in het drugsmilieu. Zijn vader werd ooit veroordeeld in een grote drugszaak, zijn broer (de nonkel van de jongen) zit nu nog in de cel. Maar het is lang niet zeker of de gijzeling daar ook werkelijk verband mee houdt. 

Feit is wel dat de daders losgeld vragen. Véél losgeld. Voor het leven van de jongen eisen de ontvoerders volgens onze informatie 5 miljoen euro. Het parket wil niet communiceren of er ook effectief iets betaald is. Maar volgens onze informatie heeft de familie wel degelijk geld op tafel gelegd, ze betaalden in twee schijven in totaal 330.000 euro. 

De ouders van de familie wijzen met een beschuldigende vinger naar de media. Tijdens het proces van de vader werd de familie naar eigen zeggen "welstellend" voorgesteld. In krantenartikels verscheen dat er miljoenen euro's geld verbeurd zijn verklaard. "Daardoor werd de indruk gegeven dat er geld te rapen was, wat niet het geval is", zegt de advocaat van de ouders. En dus is het motief daar te vinden, zo zeggen de ouders. Het is nog niet duidelijk of het betaalde geld ook teruggevonden is. 

De indruk werd gegeven dat er geld te rapen was, wat niet het geval is

Advocaat van de ouders

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Hoe werd hij vrijgelaten? En waarom duurde het allemaal zo lang?

Met man en macht probeerde de politie de jongen terug te vinden. Maar dat was allesbehalve een sinecure: niet alleen waren de daders echte professionals, ze hadden ook beschermde gsm's die niet getapt konden worden. 

Daarnaast werd er heel omzichtig te werk gegaan, want de politie moest natuurlijk zeker weten dat de jongen in veiligheid was voor ze kon ingrijpen. Hij werd ook meerdere keren verplaatst, en zou in totaal op 3 locaties vastgehouden zijn. "Er waren veelvuldige contacten tussen de ontvoerders en de familie. Tweemaal was er een teken van leven", vertelt het parket. De ontvoerders zouden twee keer een foto hebben doorgestuurd. "Tijdens heel deze periode stond het belang en het leven van het kind voorop. Dat was de leidraad van het onderzoek." Om dezelfde reden werd de ontvoering (bewust) uit de media gehouden, het onderzoek werd in het grootste geheim gevoerd. "Dit is bijzonder belangrijk geweest voor het welslagen van het onderzoek."

Er waren veelvuldige contacten tussen de ontvoerders en de familie. Tweemaal was er een teken van leven

Parket Limburg

En dat was op 1 juni: iets na middernacht werd de jongen door de ontvoerders vrijgelaten, op één kilometer van zijn eigen huis. "Hij is te voet thuis aangekomen", klinkt het bij de politie. Dat was meteen hét teken voor een grote politieactie. “Er werden negen huiszoekingen verricht, vier in Antwerpen, de rest in de regio rond Genk - Zutendaal, Houthalen, Maaseik.” De huiszoekingen duurden tot 6 uur gisterenochtend en er werden in totaal zeven verdachten opgepakt. Bij de huiszoekingen zou volgens onze informatie minstens één zwaar wapen gevonden zijn. 

In totaal werkten zo’n 100 mensen mee aan het onderzoek, dat ook een internationaal kantje kende, want er was een samenwerking met de Nederlandse, Franse en Amerikaanse inlichtingendiensten.

Wie zijn de verdachten?

Het merendeel van de zeven opgepakte verdachten zijn geradicaliseerde moslims, zo verneemt onze redactie. Bovendien zou een van de verdachten een enkelband gehad hebben, die hij doorgeknipt heeft. 

Onder de verdachten is ook Khalid Bouloudo, een van de meest bekende extremisten van het land. De man uit de regio van Maaseik heeft in het verleden mensen geronseld om te gaan strijden aan de zijde van terreurgroep IS. In 2006 kreeg hij 5 jaar cel voor terrorisme. Hij zat zijn straf uit, maar eind 2015 werd hij opnieuw opgepakt, omdat hij mensen geronseld had. Hij werd veroordeeld tot 10 jaar cel, een straf die in beroep verminderd werd tot 3 jaar cel met uitstel. Vandaar dat hij vandaag op vrije voeten rondliep. De advocaat van Bouloudo, Jürgen Millen, wil voorlopig niet reageren. 

Van de zeven verdachten zijn er uiteindelijk zes aangehouden. Het gaat om 6 mannen, de jongste is 24, de oudste 45 jaar oud. Drie van hen zijn afkomstig uit de regio rond Genk (Zutendaal, Maaseik en Houthalen-Helchteren), de drie anderen zijn afkomstig uit Antwerpen. 

De zevende verdachte, een 36-jarige man uit Antwerpen, is vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Zo mag hij onder meer niet naar het buitenland, hij mag 's avonds niet naar buiten en hij mag geen contact hebben met de andere verdachten, het slachtoffer en zijn familie. Drie van de zeven verdachten zijn ook broers. 

Hoe gaat het nu met de jongen?

"Het waren 42 bange dagen", vertelt de advocaat van de familie. Maar de jongen stelt het momenteel - naar de omstandigheden - goed, zo zegt de advocaat van de ouders. Al is hij volgens onze informatie wel 6 kilogram afgevallen. "Hij is in een relatief goede conditie en psychologische toestand toegekomen, al kan de weerbots nog komen. Hij vertelde dat hij op meerdere locaties gezeten heeft, maar al bij al is hij goed behandeld. Het was vooral de langdurige onzekerheid die op hem woog. Misschien was hij nog wat te jong om het gevaar in te schatten.", zo klinkt het. Hij heeft aan de politie ook al details kunnen geven over de ontvoerders en zal waarschijnlijk een van de komende dagen nog eens verhoord worden.

Hij is in een relatief goede conditie en psychologische toestand toegekomen, al kan de weerbots nog komen

Advocaat familie

De jongen en zijn familie worden nu psychologisch ondersteund. "Ik denk dat het een heel sterke jongen is", zei de politie. "Niemand twijfelt eraan dat dit wel mentale gevolgen zal hebben. Maar iedereen was positief verrast door zijn mentale kracht."

Dit is zonder twijfel uitzonderlijk

Parket Limburg

Wat de impact voor de jongen op lange termijn zal zijn, is volgens traumapsychologen nog niet duidelijk. Alles hangt af van de omstandigheden van de ontvoering, het perspectief dat al dan niet gegeven is, of er contact is geweest met de ouders en of er bedreigingen zijn geweest, zo klinkt het.  

Hoe dan ook, deze gijzeling – een van de langste in de Belgische geschiedenis – is “zonder twijfel uitzonderlijk”.

Bekijk hier meer uitleg van onze justitiereporter Fatma Taspinar in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de volledige persconferentie van het parket:

Videospeler inladen...

Meest gelezen