BELGA

Vlaanderen kijkt naar spaarders om economie te steunen: "welvaartsfonds" waarin u voordelig kan investeren

De Vlaamse regering richt een "welvaartsfonds" op dat op langere termijn moet investeren in ondernemingen. De regering gaat het fonds zelf voor 240 miljoen euro vullen, maar kijkt naar spaarders om verder te investeren. In ruil voorziet de regering verschillende belastingvoordelen. De Vlaamse regering hoopt uiteindelijk een half miljard euro te verzamelen in het fonds. 

"Vlamingen zijn harde werkers en verstandige spaarders." Met die slagzin kondigt de Vlaamse regering vandaag aan dat het een “welvaartsfonds” zal oprichten om bedrijven op langere termijn te ondersteunen. 

Fonds

Hoe werkt het? U koopt aandelen in het fonds, dat zo geld kan investeren in ondernemingen. In ruil voor uw investering krijgt u een belastingvoordeel: drie jaar lang een korting van 2,5 procent, met een maximum van duizend euro in totaal. Ook de overheid legt 240 miljoen bij om de pot te spijzen. 

Als u bijvoorbeeld 10.000 euro investeert, levert dat drie jaar lang 250 euro op aan belastingen die u minder moet betalen. Er is ook een voordeel op vlak van de erfbelasting. Als u komt te overlijden, zal er maar 3 procent erfbelasting worden geheven op de investering. Dat is vooral voordelig bij grotere investeringen. 

Het welvaartsfonds moet als vliegwiel dienen om privaat kapitaal mee te trekken in de relance 

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie (CD&V)

"Er staan vandaag tientallen miljarden euro’s geparkeerd op spaarboekjes. Met de lage rente van vandaag levert dat nauwelijks rendement op. Tegelijk zien we dat bedrijven - zeker met corona - snakken naar langetermijnfinanciering om een doordachte en duurzame doorstart te kunnen maken", zegt Vlaams Economieminister Hilde Crevits (CD&V).

Die "paradox" wil de Vlaamse regering naar eigen zeggen doorbreken. "Maar zelfs met dat geld zullen we niet alle bedrijven kunnen redden, dat is onmogelijk", geeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) meteen toe. 

Herbekijk hier de volledige persconferentie van de Vlaamse regering: 

Het geld zal naar bedrijven vloeien in de vorm van directe kapitaalinjecties, maar ook via zogenoemde "achtergestelde leningen", die lopen over een termijn van meer dan vier jaar.

Dat betekent dat, als er iets fout loopt in het bedrijf, het fonds zich niet zomaar bij andere schuldeisers zal voegen, maar zich daar "achter stelt". Ook voor termijnen tot drie jaar voorziet de overheid meer geld (250 miljoen extra) om zo'n leningen aan te gaan, los van het fonds. 

Voorwaarden: Vlaamse verankering

Er zijn wel voorwaarden voor de bedrijven die van het fonds gebruik willen maken. De Vlaamse regering kijkt vooral naar beginnende bedrijven, maar ook naar “innovatieve” bedrijven en Vlaamse takken van internationale ondernemingen die zelfstandig willen worden.

Concrete voorwaarden rond duurzaamheid of sociale eisen stelt de Vlaamse regering niet, maar ze kijkt wel naar het "ethisch handelen" van het bedrijf en de "Vlaamse verankering", zei Crevits. Het beheer van het fonds wordt gedeeld tussen de overheid en de private spelers. 

Aandelen kopen bij kmo wordt voordeliger

Daarnaast stimuleert de Vlaamse regering “win-win-aandelen”: u kan tot maximaal 75.000 euro rechtstreeks investeren in een kmo, een burgerinitiatief of een coöperatieve, en krijgt daarvoor vijf jaar lang een belastingvoordeel, opnieuw van 2,5 procent per jaar. Als onderneming kan je zo maximaal 300.000 euro kapitaal verwerven. De Vlaamse regering doopte het systeem "vriendenaandeel". 

Er bestaat er al een gelijkaardige win-win-lening, die dan moet worden terugbetaald. Ook dat systeem werd versoepeld. 

Morgen details over fonds voor onder andere cultuur

De maatregelen kaderen in een breder "herstelplan" van de regering, lichtte minister Crevits toe. Eerder waren er al de premies voor bedrijven die moesten sluiten of veel omzet verloren. De activering van spaargeld is nu een tweede fase.

Er komt nog een derde fase waarvoor twee Vlaamse  expertencomités samenzitten. "Die zijn een aantal voorstellen aan het uitwerken", zei Crevits. Morgen volgt er alvast een persconferentie in verband met het noodfonds van 200 miljoen euro voor onder andere de culturele sector. De verdeling van dat fonds zou nu zijn uitgewerkt. 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen