Radio 2

Huisarts van 103 uit Rotselaar wandelt marathon in zijn tuin voor onderzoek naar coronavaccin

Huisdokter op rust Alfons Leempoels (103) uit Rotselaar zal elke dag bijna anderhalve kilometer stappen in zijn tuin voor het goede doel. Na een maand zal hij 42,2 kilometer hebben afgelegd, de afstand van een marathon. Met zijn actie hoopt hij geld in te zamelen voor onderzoek naar een vaccin tegen corona.

Leempoels moet zowat de oudste huisarts in ons land zijn. Hij inspireert zich op Tom Moore, de Britse oorlogsveteraan. Moore haalde midden april het wereldnieuws toen hij in volle coronacrisis met zijn looprek rondjes in zijn tuin liep. Hij zamelde op die manier miljoenen euro's in voor de Britse gezondheidszorg.

Leempoels stapt zijn eigen marathon in zijn grote tuin. Zijn kleinzoon, die turnleraar is, heeft een lus van 145 meter uitgestippeld. Die zal de kwieke, hoogbejaarde dokter elke dag tien keer afleggen, tot hij aan de afstand van een marathon komt.

Koning Albert I

De Rotselaarse dokter stamt uit een bescheiden landbouwersgezin. "We waren kleine boerkes", vertelt Leempoels. "We waren met negen kinderen thuis. Mijn zus, die de oudste was, was het enige meisje. Na haar volgden acht broers. Ik was de jongste. De broer voor me was de zevende zoon op rij. Hij werd, overeenkomstig de traditie, het petekind van de toenmalige koning Albert I.  Alfons Leempoels  studeerde in 1943 af als huisarts in Leuven. Van 1944 tot 1992 was hij huisarts in Rotselaar. Hij was 75 toen hij stopte.

Aziatische griep

In 1957 maakte Leempoels als huisarts de Aziatische griep mee. "Toen waren er veel meer mensen ziek dan nu door corona", zegt de gepensioneerde huisarts. De mensen waren wel minder zwaar ziek dan nu en ze waren sneller genezen. Wereldwijd vielen er toen 1.100.000 doden. Voor België zijn er geen precieze cijfers. De ene bron spreekt van 20.000 doden, een andere van 70.000.  Er was toen geen lockdown. Scholen, cafés, restaurants bleven open. Ik deed toen een pak huisbezoeken. Gelukkig ben ik toen niet ziek geworden", aldus Leempoels.

In zijn kot

Leempoels blijft in deze coronatijden thuis. "Ik blijf in mijn kot. Sinds de coronacrisis ben ik niet op straat geweest. Ik ga niet zeggen dat ik bang ben, maar je moet het virus niet uitdagen. Gelukkig heb ik een grote tuin." Het is in die tuin dat Leempoels zijn marathon zal wandelen en geld zal inzamelen voor een Leuvense prof die plasma onderzoekt in de strijd tegen corona.