Agenten beschoten tijdens protest in VS, maar sommigen scharen zich aan kant van de betogers

In tientallen Amerikaanse steden is de voorbije uren weer massaal geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme, zeven dagen na de gewelddadige dood van George Floyd. Vreedzaam, maar bij het naderen van de avondklok werd de sfeer op veel plaatsen onrustig en grimmig. In Saint Louis en Las Vegas werden agenten beschoten. Elders scharen agenten zich dan weer aan de kant van de betogers. Sommigen knielden samen met manifestanten of omhelsden hen.

Zeven dagen na de dood van George Floyd, de zwarte man die stierf nadat een politieagent tijdens een arrestatie minutenlang zijn knie in zijn nek zette, blijft de protestgolf in heel de Verenigde Staten aanhouden.

Ondanks de avondklok werd ook de voorbije nacht massaal geprotesteerd in een veertigtal Amerikaanse steden. 

Bij het vallen van de nacht verliep het protest op verschillende plaatsen grimmig. In Saint Louis (Missouri) werden vier agenten beschoten. Ze werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar zijn niet in levensgevaar. De schietpartijen zouden nog zijn blijven duren nadat de gewonde agenten waren weggebracht. Hoeveel schutters er waren, is niet duidelijk. Er zijn geen verdachten opgepakt.

Ook in Las Vegas (Nevada) werden twee agenten beschoten. Details over die schietincidenten zijn nog niet bekend.

In een buitenwijk van Chicago vielen bij het protest twee doden, maar het is niet duidelijk hoe ze om het leven zijn gekomen. Er werd ook geplunderd, en tientallen mensen werden gearresteerd. Ook in New York City en Los Angeles werden ruiten van luxewinkels en warenhuizen ingeslagen. In New York wordt de avondklok vanavond vervroegd van 23 uur tot 20 uur om plunderingen te voorkomen. 

AFP or licensors

Ook in Nashville, Atlanta, Philadelphia en Washington was het afgelopen nacht zeer onrustig. Boven Washington cirkelden opvallend veel helikopters rond die de manifestanten in de gaten hielden.

Eerder was ook al traangas tegen hen gebruikt, op het moment dat de Amerikaanse president Donald Trump een korte toespraak hield. Daarin had hij het kort over George Floyd, maar over politiegeweld of raciale ongelijkheid zei hij niets. Toen Trump daarna te voet naar de kerk ging in de buurt van het Witte Huis, duwden politieagenten te paard manifestanten opzij om de weg voor de president vrij te maken.

Houding Trump zet kwaad bloed: "Zeg gewoon drie woorden"

De manier waarop Trump omgaat met de protestgolf na de dood van George Floyd zet kwaad bloed. 

Zo heeft Gregg Popovich, de coach met het hoogste aantal zeges in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA, vandaag vernietigend uitgehaald naar de president. 

"Als Trump hersenen zou hebben, zelfs al was hij voor 99 procent cynisch, dan zou hij naar buiten komen en iets zeggen om de mensen te verenigen. Maar dat interesseert hem geen moer. Zelfs nu."

"Het is zo duidelijk wat er moet gebeuren", zegt Popovich nog. "We hebben een president nodig die naar voor treedt en zegt: "black lives matter" (zwarte levens doen er toe). Zeg gewoon die drie woorden. Maar hij zal en kan het niet doen." 

Agenten knielen samen met betogers

Sommige politieagenten hebben intussen wel hun solidariteit betoond met de manifestanten. In de staat Michigan legde een sheriff zijn helm en knuppel neer en voegde zich bij de betogers. "De enige reden waarom wij hier zijn, is om te verzekeren dat jullie een stem hebben", zei hij.

In Lexington, in de staat Kentucky, verzamelden agenten en manifestanten zich voor een gebed. In Queens in New York knielden verschillende agenten. Uit de menigte kwamen dankwoorden, zo is te zien op een CNN-video. In Washington knielden agenten dan weer voor een hotel van de Amerikaanse president Donald Trump. In Houston, in de staat Texas, liep een politieagent arm in arm met een manifestant.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen