Stad Gent

Bewoners met migratieachtergrond uit Brugse Poort sturen stad Gent boze brief: "We voelen ons geviseerd door politie"

Enkele families met een migratieachtergrond uit de volkswijk Brugse Poort in Gent hebben een open brief gestuurd naar het stadsbestuur om de extra veiligheidsmaatregelen te bekritiseren die er gelden sinds de voorbije onrustige weken. "De politie viseert en discrimineert ons", klinkt het. "Het lijkt wel alsof wij het probleem zijn." Stad Gent belooft overleg. 

Vorige maand was het erg onrustig in de volkswijk Brugse Poort in Gent. Er waren verschillende incidenten die zich vooral in het drugsmilieu afspeelden. Inwoners riepen het stadsbestuur op om maatregelen te nemen om de veiligheid er te doen terugkeren. Zo kwamen er onder meer extra politiecontroles en roadblocks. Burgmeester Mathias De Clercq (Open VLD) kondigde ook aan dat er veiligheidscamera's zullen komen. De maatregelen konden in eerste instantie op bijval rekenen, maar nu schrijven enkele bewoners met migratieachtergrond een open brief aan het stadsbestuur waarin ze het optreden van de politie aan de kaak stellen. 

"Ethnic profiling"

"We voelen ons geviseerd en gediscrimineerd door de politie", verklaart briefschrijver Mümin Kokur bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "De mensen die voor problemen hebben gezorgd, zijn al lang ergens anders naartoe. Nu worden wij stelselmatig tegengehouden en gecontroleerd, veel vaker dan autochtone inwoners", zegt Kokur. "Er zijn nu roadblocks en identiteitscontroles op klaarlichte dag, om 16.00 uur. Daar pak je geen drugdealers mee. Dat zijn pure pesterijen." Kokur en de andere ondertekenaars van de brief zeggen dat de Gentse politie aan "ethnic profiling" doet, dat betekent zoveel als dat ze mensen van vreemde origine harder zou aanpakken dan andere inwoners. 

De politie lijkt ons te beschouwen als het probleem, terwijl we eigenlijk een deel van de oplossing willen zijn 

Mümin Kokur, schrijver van de open brief

Meer overleg

De briefschrijvers vragen om nauwer betrokken te worden bij de beslissingen van het stadsbestuur. "Er komen nu 2 camera's op een plein waar volgens ons eigenlijk weinig problemen zijn. De drugsdealers houden zich elders op. Jongeren hangen er wel rond en voelen zich nu gecriminaliseerd. Het helpt niet dat er ook verwezen wordt naar radicalisering", vertelt Kokur nog. "Er is in onze wijk absoluut geen sprake van een radicaliseringsprobleem. Het steekt heel erg bij veel mensen die hier wonen dat de stad dat erbij haalt." De briefschrijvers vragen meer overleg en het kabinet van burgemeester De Clercq (Open VLD) laat weten dat het er ook zal komen. "De stad wil naar alle stemmen luisteren in de wijk en er zoveel mogelijk rekening mee houden", klinkt het daar.  Gent ontkent dat er sprake is van "ethnic profiling" maar zegt wel begrip te hebben voor de bezorgdheden van de schrijvers. 

Politieke rel?

De briefschrijvers vinden ook dat de politieke vertegenwoordiging van de wijk in de Gentse gemeenteraad scheef zit. "Het is erg treffend dat het enige gemeenteraadslid met migratieachtergrond  uit de wijk, Hafsa El-Bazioui (Groen), tijdens het debat over de maatregelen niet aanwezig was", zegt Kokur. "Het lijk wel of ze niets mocht zeggen. We willen gehoord worden." 

Advocaat Abderrahim Lahlali woonde vroeger in de volkswijk Brugse Poort en getuigde daarover in "De afspraak": 

Video player inladen...