Kortrijkse studenten leggen examens af in hallen Kortrijk Xpo door risico op coronabesmetting 

De Xpo-hallen in Kortrijk worden vanaf vandaag voor het eerst gebruikt om examens af te nemen. Hogeschool VIVES bijt de spits af, donderdag volgt de Kortrijkse universiteit KULAK. In de hallen kunnen de studenten verder uit elkaar zitten, wat nodig is om besmetting door corona tegen te gaan. 

Elke dag zal VIVES zo'n 600 studenten naar de Xpo-hallen laten komen, in groepjes van maximum 100 studenten. In totaal zal VIVES 12.000 examens organiseren in de XPo-hallen. VIVES houdt eraan om de helft van de examens toch fysiek te laten gebeuren. Twintig procent van de examens is online en dertig procent bestaat uit opdrachten. De directie van de hogeschool nam contact op met de GEES, of voluit de Groep van Experts die belast is met de Exit-Strategie. Die experten gaven tips om de kans op besmetting door corona tot een minimum te herleiden. Volgens directeur van VIVES Joris Hindryckx heeft VIVES de regels van de GEES nog strenger toegepast. Elke student krijgt minstens 10 vierkante meter, moet een mondmasker dragen op weg naar zijn tafel en om zijn tafel te verlaten. In het kader van hun bachelorproef werkten studenten maatschappelijke veiligheid mee aan het doen toepassen van de veiligheidsregels. Ze moeten ook de handen uit de mouwen steken en tafels en stoelen ontsmetten. 

Veel meer stress

Directeur Hindryckx kwam een kijkje nemen en voelde hetzelfde als de studenten. Eigenlijk is het beklemmend om op die manier een examen af te nemen. Maar door het gevaar op besmetting kunnen we niet anders, zegt hij. Een ander probleem is dat studenten les hebben gekregen via de computer. Velen van hen, voelen zich wat in de steek gelaten. Dat geeft veel meer stress, zeiden de studenten na afloop van het examen personenbelasting vandaag. "De lat minder hoog leggen, kunnen we eigenlijk niet doen", zegt directeur Hindryckx. We zullen wel bekijken of corona effect heeft gehad op de resultaten. Donderdag trekken de eerste groepen studenten van KULAK naar de Xpo-hallen naar Kortrijk.