Drukker dan normaal in vogelopvangcentrum Neteland: "Tent doet nu dienst als soort veldhospitaal"

In het VOC Neteland in Herenthout, waar vogels en wilde dieren in nood worden opgevangen, is het opvallend druk. "Het is roeien met de riemen die we hebben", zegt Celeste Dillen van het opvangcentrum. We hebben zelfs een extra tent geplaatst, die als een soort veldhospitaal moet dienen."

Vorig jaar zat het VOC Neteland aan een dagrecord van 30 tot 35 nieuwe patiënten per dag. Dit jaar zijn die records gesneuveld met meer dan 50 dieren per dag. "Die cijfers gaan over vogels en zoogdieren zoals eekhoorns, jonge hazen en vooral ook egels", zegt Celeste Dillen, een van de verzorgers in het opvangcentrum."

Het opvangcentrum ziet een aantal mogelijke redenen voor de stijging. Zo blijven er door het coronavirus meer mensen thuis. Ze brengen meer tijd door in hun tuin door of komen vaker buiten en vinden dus meer dieren. Maar ook de aanhoudende droogte is een belangrijke factor. "Het zou kunnen dat we daar nu al de gevolgen van zien."

We hebben een extra tent geplaatst, die als een soort veldhospitaal moet dienen. 

Celeste Dillen van VOC Neteland

Terwijl het aantal dieren in nood stijgt, moet het personeel het net met minder mensen doen. Daardoor is het voor het centrum niet altijd gemakkelijk om alles onder controle te krijgen. "Het is roeien met de riemen die we hebben", zegt Dillen. "Rond deze periode rekenen wij normaal op vrijwilligersteams van ongeveer tien mensen per dag. Maar ook wij hebben maatregelen moeten nemen. Om voldoende afstand te bewaren, werken we op dit moment met de helft van de vrijwilligers. De werkdruk ligt enorm hoog. We hebben wel een extra tent geplaatst, die als een soort veldhospitaal moet dienen. Daar kunnen we dan een bijkomende vrijwilliger aan het werk zetten."

Let op voor nestverlaters, die moet je gewoon laten zitten.

"We zijn de mensen zeker dankbaar dat ze geven om de dieren en dat ze hen binnenbrengen. Maar er worden ook wel eens dieren onterecht binnengebracht. In deze periode zijn er veel nestverlaters. Dat zijn vogels die op de grond zitten omdat ze nog moeten leren vliegen. De ouders van de vogels voederen hen nog. Mensen verwarren de nestverlaters vaak met vogels die niet meer kunnen vliegen en brengen hen dan onterecht binnen. Eigenlijk is het beter om de vogel te laten zitten."

"Ondanks dat we ons best doen de zorgen van de ouders na te bootsen, komen de beste zorgen uiteraard van de natuurlijke ouders. Bij twijfel bel je dus beter eerst naar het opvangcentrum, dan kunnen we situatie beter inschatten en eventueel tips geven."

Meest gelezen