Jasper Jacobs

Eerste assisenproces gestart in Gent sinds begin coronacrisis: volksjury samengesteld in kantine van rechtbank

In Gent is vandaag het eerste assisenproces gestart sinds het begin van de coronacrisis. Het proces verloopt anders dan gewoonlijk omdat de rechtbank rekening moet houden met de veiligheidsmaatregelen. Zo is de twaalfkoppige volksjury samengesteld in de personeelskantine van de rechtbank en kan er minder publiek aanwezig zijn. 

Het samenbrengen van de procureur, griffier, deurwachter, het publiek, de jurykandidaten, advocaten en rechters in één ruimte is sinds 21 maart verboden. Het zou een samenscholing zijn en de lockdown liet die niet toe.  Assisenzaken werden dan ook uitgesteld tot er veilige oplossingen gevonden werden.  Enkel in Antwerpen kon een assisenproces onder strikte voorwaarden nog doorgaan, omdat de jury eerder al was samengesteld. Nieuwe processen werden niet opgestart... tot vandaag.  In Gent startte deze middag het eerste "coronaproof" assisenproces in Vlaanderen.  Een jonge vrouw uit Lebbeke staat er terecht voor de moord op haar stiefdochter. 

Zitting in de kantine

Traditioneel wordt op de eerste dag van een assisenproces de twaalfkoppige jury samengesteld. "Voor dit proces werden 90 kandidaten opgeroepen", vertelt persrechter Martin Minnaert. Om de veiligheid te kunnen garanderen, werd die zitting verplaatst naar een andere ruimte binnen het gerechtsgebouw: de personeelskantine. "Daar is veel meer plaats. Dat is nodig om de coronamaatregelen te respecteren, nu kunnen we voldoende afstand bewaren tussen de 90 opgeroepen juryleden."

De juryleden moeten een mondmasker dragen en een eigen balpen meenemen

De juryleden kregen ook enkele richtlijnen mee. Ze moeten bijvoorbeeld een mondmasker dragen en een eigen balpen meenemen. "Bovendien", voegt Minnaert toe, "werden de mensen in twee shiften opgeroepen. Zo komt niet iedereen op hetzelfde moment aan."

Een assisenproces brengt natuurlijk nog heel wat ander volk op de been. Zo volgen nabestaanden van het slachtoffer de zaak van dichtbij op en ook de beklaagde krijgt vaak steun van familieleden en vrienden. Daarnaast zijn er nog de pers en de gebruikelijke "assisenwatchers". Vandaag, tijdens de selectie van de juryleden, moesten die buiten in de gang blijven. "Ze kunnen de selectie wel meevolgen, want de kantine heeft glazen wanden", verduidelijkt Minnaert.

Proces start vrijdag, met minder publiek

Vrijdag gaat het eigenlijke proces van start, dan wordt onder meer de akte van beschuldiging voorgelezen. Dat zal, zoals in het verleden, in de rechtszaal gebeuren. Weliswaar met aandacht voor de coronamaatregelen, benadrukt persrechter Minnaert. "De voorzitter van het hof van assisen zal alles coördineren en erop toezien dat iedereen ver genoeg uit elkaar zit. Sommige juryleden zullen bijvoorbeeld op de publieksbanken moeten zitten. Dat wil natuurlijk wel zeggen dat er minder publiek aanwezig kan zijn."

Meest gelezen