A2014

George Clooney en co spreken zich uit tegen politiegeweld en racisme: "Dit is onze pandemie, er is nog lang geen vaccin"

Op sociale media laten veel Amerikaanse beroemdheden zich uit over de gewelddadige dood van George Floyd, die aanleiding geeft tot een golf van protest in de VS. Acteur George Clooney, die in het verleden al heel uitgesproken is geweest over politiegeweld, noemt het racisme in de VS zelfs een pandemie. Raplegende Dr. Dre zegt dat de politieagent zijn knie "op de nek van alle Afro-Amerikaanse mannen heeft gezet". Bokser Floyd Mayweather wil de begrafenis van George Floyd betalen. Om hem te herdenken en het politiegeweld aan te klagen zetten veel mensen vandaag hun profielfoto op sociale media op zwart. 

De tragische dood van George Floyd laat niemand onberoerd. Niet alleen worden in heel wat steden in de VS protestmarsen gehouden om een einde te maken aan het politiegeweld. Heel veel mensen zetten net vandaag op Blackout Tuesday de profielfoto op hun sociale media op zwart. Hiermee willen ze aangeven dat vandaag een dag is waarop ze willen stilstaan bij de gebeurtenissen en meer aandacht willen geven aan hun lokale gemeenschap.

"Hij zette zijn knie op de nek van alle Afro-Amerikanen"

Zo zette de Amerikaanse basketbalspeler Lebron James, die regelmatig opkomt tegen politiegeweld, zijn Instagrampagina op zwart.

Heel wat Amerikaanse beroemdheden hebben de laatste dagen van zich laten horen. Dat de dood van George Floyd voor velen de spreekwoordelijke druppel is, is duidelijk te merken aan de reacties.

Tijdens een podcast-interview met rapper Lil' Wayne zei raplegende Dr. Dre dat de politieagent "zijn knie op de nek van alle Afro-Amerikaanse mannen heeft gezet." 

Het interview werd weken voor de gebeurtenissen vastgelegd. Het was de bedoeling dat Dr. Dre, die nauwelijks interviews geeft, zou uitweiden over wat hij allemaal in zijn carrière heeft bereikt. "Ik vind het raar om het over mijn verwezenlijkingen te hebben als je ziet wat er allemaal gebeurt", reageerde een aangeslagen Dr. Dre, die zei dat hij nog altijd niet goed was van de beelden. "De politieagent zat daar, met zijn knie op zijn (Floyds, red.) nek. Hij kon zelfs gewoon beginnen te fluiten alsof het niets was."

Dr. Dre vreest ook dat de politieagent, die aangehouden werd voor doodslag, niet streng genoeg zal worden bestraft. Hij vindt ook dat de andere agenten, die Floyd in bedwang hebben gehouden, opgepakt moeten worden. Dr. Dre weet waarover hij spreekt: in de jaren 90 werd hij samen met de bandleden van zijn rapgroep NWA hardhandig aangepakt door de politie. Deze ervaring leidde tot het controversiële rapnummer Fuck the police

"Jij hebt racisme aangewakkerd"

Iemand die niet echt te maken heeft gehad met politiegeweld is Taylor Swift. Maar de zangeres is heel uitgesproken als het gaat over haar president Donald Trump. Swift, die op Twitter 86 miljoen volgers heeft, sprak de president rechtstreeks aan en verweet hem het racisme en white supremacy zelf aan te wakkeren. 

Ook andere beroemdheden treden meer en meer naar voren. Wat opvalt is dat kleur en afkomst niet meer telt, al zijn vooral de rappers die zich verplicht voelen om iets te doen aan de situatie van de Afro-Amerikanen.

Ieder doet het op zijn manier. Jay Z is samen met zijn echgenote Beyoncé een prominente stem in de Amerikaanse muziekindustrie. Hij zegt dat hij als zwarte man en vader "gebroken is" Jay Z richtte samen met zijn vrouw Reform Alliance op, een organisatie die ijvert voor de situatie van zwarten in de gevangenis.

Jay Z belde met gouverneur van Minnesota Tim Walz en vroeg hem "om het nodige te doen zodat de politieagenten de juiste straf krijgen."  Even later riep Beyoncé op Instagram haar 147 miljoen volgers op om een petitie te tekenen die gerechtigheid vraagt voor Floyd.  

Borg en begrafenis betaald door beroemdheden

Niet alleen de vermoorde Floyd wordt herdacht. Ook de mensen die nu op straat komen, krijgen steun. Zanger Justin Timberlake was één van de eersten die op Twitter een oproep plaatste om de borgtocht van gearresteerde manifestanten te betalen. Want hij vindt dat zij het recht hebben om op straat te komen om politiegeweld aan te klagen.

Vrij snel volgden ook andere beroemdheden. Zangeres Lizzo postte zichtbaar aangeslagen een video op haar Instagram-kanaal waarin ze haar volgers opriep om geld te doneren om wijken van Minneapolis die tijdens de betogingen werden gevandaliseerd, herop te bouwen. En net zoals Timberlake bood ze zichzelf aan om de borgtocht van de gearresteerde manifestanten te betalen.

Bokser en multimiljonair Floyd Mayweather heeft ondertussen bij monde van zijn promotor laten weten dat hij de begrafeniskosten van George Floyd zal betalen.

Velen hopen dat de tragische gebeurtenis een keerpunt zal betekenen. Maar makkelijk zal dat niet zijn. In een opiniestuk in The Daily Beast vergelijkt acteur George Clooney, die getrouwd is met mensenrechtenadvocate Amal Alamuddin, het racisme in zijn land met een pandemie. "Dit is onze pandemie. Die infecteert ons land al 400 jaar en we hebben lang nog geen vaccin gevonden", aldus Clooney. 

Bokser Floyd Mayweather
2014 Getty Images

Meest gelezen