"Gestolen" kunstwerk terug op grafsteen van bekende Diestenaar

Op het kerkhof van Webbekom bij Diest is het kunstwerk "De Rouwende Moeder" terug op het graf geplaatst van de bekende kunstenaar War Macken. Het kunstwerk verdween vorige maand  toen bekendgemaakt werd dat het graf zou verdwijnen omdat de concessie afgelopen was.

Op het eerste zicht leek het beeld gestolen van het graf, maar uiteindelijk bleek het om een misverstand te gaan.  Het beeld werd namelijk meegenomen door Marc Rynders, een kleinzoon van War Macken. Die had in de aanloop van Allerheiligen gelezen dat de concessie van het graf zou vervallen. Om het beeld veilig te stellen en te bewaren heeft hij het laten weghalen en in z'n tuin laten plaatsen.

Concessie verlengd

De stad wil het graf nu toch bewaren, omdat War Macken een belangrijke figuur is voor Diest. Het kunstwerk is nu opnieuw op de grafsteen geplaatst. Ook de grafsteen van deken Herman Fierens vlak naast het graf van War Macken wordt bewaard. Deken Fierens speelde een belangrijke rol als stichter van Krukkenhulp dat materiaal aan hulpbehoevenden uitleent.  Mark Macken is de zoon van War Macken en beeldhouwer. Hij ontwierp het kruis op het graf van deken Fierens.