Radio 2

Het Laantje in Alken verwelkomt vanaf vandaag weer kleuters: "Iedereen heeft z'n eigen kom om de handen in te wassen"

Zoals op de meeste plaatsen in Vlaanderen maakt basisschool Het Laantje in Alken zich op om vandaag voor het eerst weer kleuters te ontvangen. Alle kleuters kunnen weer naar school en hoeven (weliswaar enkel binnen hun eigen klasbubbel) geen afstand te houden, of een mondmaskers te dragen. Dat maakt het voor de kleuterjuffen iets gemakkelijker om les te geven. Toch neemt de basisschool enkele maatregelen om alles veilig te laten verlopen. 

Als je het klasje van kleuterjuf Lyssa Polling binnenwandelt, heeft het iets van een Chiro kamp. “In de gang staan heel veel kommen, omdat de kinderen nu veel vaker hun handen moeten wassen. Ieder kind heeft z’n eigen kom”, legt juf Lyssa uit. “Boven elke kom hangt ook een foto, zodat iedereen weet welke kom ze moeten gebruiken. Elk kind brengt ook z’n eigen handdoekje mee, en dat gaat dan ’s avonds mee naar huis om te wassen. Zo blijft alles hygiënisch. In de persoonlijke bakjes van de kleuters ligt ook zeep en desinfecterende gel.”

Heel wat voorzorgsmaatregelen dus, maar met twee dingen moeten de kleuterjuffen in Alken geen rekening houden: afstand houden en een mondmasker dragen. Elk klasje vormt namelijk een eigen bubbel, dus daar gelden die maatregelen niet. “Daar zijn we heel blij mee”, vertelt Lyssa. “Want anders is het wat beangstigend voor de kleuters. Wanneer we met collega’s contact hebben, dragen we natuurlijk wel een mondmasker.”

(Lees verder onder de foto:)

Radio 2

Als je de speelplaats opwandelt, zou je een hoop rode linten en nadarhekken verwachten. Maar daar is in Alken niets van te zien. Op de grond staat wel in grote letters ‘Afstand houden’ geschilderd. “Wij hebben de speelplaats opgedeeld in vier zones: een grasdeel, een stenen deel, een schorsdeel en een natuurtuin”, vertelt directeur Kathlien Vanschoenwinkel. “Elke dag speelt een andere groep kleuters op één deel van de speelplaats. We werken met een roterend systeem, zodat de kleuters de kans krijgen om op alle delen van de speelzone te spelen.”

“Het is voor ons allemaal heel spannend, maar ook voor de kinderen”, voegt directeur Kathlien nog toe. “Die staan plots aan de schoolpoort, na drie maanden thuis te blijven. In mijn instapklas zitten nu ook een aantal nieuwe kindjes. Het geeft dus echt een gevoel van 1 september.

Alken blijft de zwaarst getroffen regio in ons land. Bij het afvinken van de aanwezigheidslijst zal dat vanmorgen echter niet te merken zijn. “Slechts twee kleuters blijven afwezig vandaag. En twee kinderen die hier zouden starten, doen dat pas in september”, volgens de directeur. “Verder komen alle kleuters.”

Meest gelezen