Hoofdverdachte van gijzeling Khalid Bouloudo al 15 jaar berucht in Maaseik

De hoofdverdachte van de gijzeling van de 13-jarige Genkse jongen, Khalid Bouloudo, is een man die al een hele geschiedenis heeft in Maaseik. Het kleine grensstadje werd onder zijn impuls 15 jaar geleden al gelinkt aan islamitisch extremisme.

Khalid Bouloudo heeft een heel verleden in Maaseik, zegt oud-burgemeester Jan Creemers: “Ik ken hem goed, hij heeft ons lang bezig gehouden. De vraag die me duizend keer is gesteld, hoe komt het dat Bouloudo en zijn kornuiten van hieruit opereerden? Ik weet het antwoord niet. Het zal toeval geweest zijn dat ze hier kwamen wonen. In 2004 was er de aanslag in Madrid en toen bleek dat die clan in Maaseik betrokken was.”

Moskee Neeroeteren

Doorheen de jaren werd Bouloudo ook de man achter een extremistische moskee in Neeroeteren. Maar die werd uiteindelijk gesloten door de autoriteiten. “De extreme figuren die daar toen de dienst uitmaakten zijn dan wat verspreid geraakt maar Bouloudo is hier altijd blijven wonen,” zegt Creemers.

De lokale politie heeft Bouloudo altijd in de gaten moeten houden, maar terreur is een federale bevoegdheid. Wat er nu is mis gegaan met de opvolging van Khalid Bouloudo weet Creemers niet, maar hij neemt het wel op voor de lokale politie. “Wij zaten altijd mee in het overleg rond de Syriëstrijders en de lokale politie heeft altijd goed gewerkt om de situatie op het terrein mee in de gaten te houden.”

Ik was niet verrast

Jan Creemers

De aanwezigheid van zulke extremistische figuren in zijn stad houdt de oud-burgemeester wel bezig. “Ik was niet echt verrast dat Bouloudo betrokken partij blijkt te zijn bij die gijzeling. Zodra het over religieuze extremisten in deze contreien gaat, kan je ervan uitgaan dat Khalid Bouloudo er wel iets mee te maken heeft. Dat blijft me toch zorgen baren, ook al ben ik nu niet meer verantwoordelijk.”

Meest gelezen