Horeca Eeklo vraagt hulp bij heropening: “Zonder terrasuitbreiding blijven we dicht, maar ook graag parkeerplaatsen”

Horecazaken op de markt van Eeklo willen terrasuitbreiding zodat er meer plaats is om tafels en stoelen te zetten eens de cafés weer open mogen. Ze vragen de stad om enkele parkeerplaatsen te schrappen om plaats te maken. “Anders blijven we allemaal dicht”, zegt Horeca Meetjesland. Tegelijk moet er voldoende parkeerplaats zijn voor zaken die afhaalmaaltijden aanbieden.

In Eeklo spreken de horecazaken op de markt harde taal. Alle cafés en restaurants op de markt blijven gesloten als er geen terrasuitbreiding komt.

Groter terras

Op de markt van Eeklo mag er geparkeerd worden. De horeca-uitbaters langs de markt vragen om een deel van de markt autovrij te maken zodat ook daar tafels en stoelen geplaatst kunnen worden. “Tijdens Eeklo Beach is de markt al verkeersvrij geweest. Wij vragen om dat te herhalen”, zegt Eddy Deketelaere, zaakvoerder en voorzitter van Horeca Meetjesland. “De parkeerplaatsen net voor de horecazaken kunnen dan gebruikt worden als extra terras, en kan eventueel overdekt worden.”

 Als het stadsbestuur die terrasuitbreiding niet toelaat blijven alle cafés en restaurants op de markt gesloten. “Er is een afspraak tussen alle horecazaken dat we niet opengaan als er geen uitbreiding komt. Want zonder een extra terras is onze rentabiliteit te laag.”

Óók parkeerplaatsen

Maar de horecavereniging vraagt ook om niet alle parkeerplaatsen te schrappen. “Niet alle horecazaken zullen kunnen open gaan. Niet iedere zaak is daarvoor geschikt omdat er niet voldoende plaats is. Die zaken willen voortdoen met afhaalmaaltijden, dat zal hun enige bron van inkomsten zijn deze zomer. Zij hebben de parkeerplaatsen echt nodig om dat vlot te laten verlopen”, legt Eddy Deketelaere uit.

Daarom vraagt Deketelaere om niet de volledige markt om te bouwen in een terras. “Het grootste probleem is dat we niet allemaal open kunnen. Sommigen gaan moeten verder doen met afhaalmaaltijden en daarvoor hebben we parkeerplaatsen nodig. Anderen hebben een terrasuitbreiding nodig, waarbij er dan parkeerplaatsen sneuvelen maar niet de volledige markt.”

Meest gelezen