Infrabel en navigatie-app Waze werken samen om ongevallen aan overwegen te vermijden

De navigatie-app Waze toont voortaan alle spoorwegovergangen in België. In totaal gaat het om 1.200 overwegen die vanaf nu standaard in de populaire app zijn opgenomen. Een gebruiker die in de buurt van een overweg rijdt, ziet dat op het scherm van zijn mobiele telefoon (en hoort ook soms een geluidssignaal). Infrabel hoopt daarmee het aantal ongevallen aan overwegen verder terug te dringen.

Vorig jaar waren er 45 ongevallen aan overwegen. Daarbij vielen 7 doden en 6 zwaargewonden. Zestig procent van de ongevallen gebeurt omdat weggebruikers de verkeersregels niet respecteren. Vaak negeren mensen het rode licht, de gesloten slagbomen en het belsignaal van de overweg omdat ze gehaast zijn en onder tijdsdruk staan. De overige veertig procent heeft te maken met onoplettendheid en slechte zichtbaarheid. De laaghangende zon kan automobilisten bijvoorbeeld verblinden zodat ze zonder het te willen de gesloten overweg toch oversteken. Het is vooral die tweede categorie van ongevallen die Infrabel door middel van haar samenwerking met Waze hoopt terug te dringen. Wie er zich van bewust is dat hij in de buurt van een overweg komt, zal misschien sneller gepast reageren.

Ongeveer 1,6 miljoen Belgische automobilisten gebruiken maandelijks Waze. De app beschikt voortaan over 1200 locaties van overwegen. Die gegevens komen van het zogenoemde Open Data platform van Infrabel.

Wanneer gebruikers met hun voertuig in de buurt van een overweg rijden, zien ze in de app een speciaal icoontje op het scherm van hun smartphone (een Sint-Andrieskruis, het symbool van een overweg). Daarnaast heeft de gemeenschap van Waze-vrijwilligers extra informatie toegevoegd aan sommige overwegen. Het gaat dan om plaatsen in België waar het, volgens hen, voordelig is om een bijkomend hoorbaar en visueel waarschuwingssignaal te geven.

Infrabel is een van de eerste spoorbeheerders in Europa die op deze manier en schaal met Waze samenwerkt.

Meest gelezen