Video player inladen...

Tientallen jeugdgroepen zoeken nog kampplaats voor deze zomer: "Veel landbouwers willen steentje bijdragen"

Tientallen jeugdbewegingen zijn nog op zoek naar een geschikte kampplaats voor deze zomer. Door de coronamaatregelen moeten jeugdbewegingen de deelnemers aan een kamp opsplitsen in groepen van 50. En ook jeugdkampen in het buitenland zijn beperkt. Daarom roepen de Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) en de Boerenbond landbouwers op om hun terrein ter beschikking te stellen voor kampen.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" en lees daaronder verder:

Video player inladen...

Het is nu nog rustig op de uitgestrekte weiden van het landbouwbedrijf van Guido en Katleen Lemaire-Taelemans in Sint-Martens-Lennik, op het geloei van de koeien na. Deze zomer stelt het landbouwersgezin voor het eerst hun terrein open voor jeugdkampen.

"We hebben al wat ervaring met boerderijbezoeken, maar dit wordt onze eerste kampzomer", vertelt Katleen die naar eigen zeggen niet lang getwijfeld heeft. "We hebben zelf vier KLJ'ers in huis. We beseffen maar al te goed hoe belangrijk het kamp is, zeker nu de jongeren zo lang hebben binnen gezeten met de coronamaatregelen."

Veel landbouwers zijn erg geëngageerd en hebben zelf kinderen die in de jeugdbeweging zitten

Sonja De Becker, Voorzitter Boerenbond

Guido en Katleen gaan in op een oproep van de Boerenbond en de Vlaamse minister van Jeugd aan landbouwers om hun terrein open te stellen voor jeugdkampen. Het gezin is verre van alleen. "Veel landbouwers zijn erg geëngageerd en hebben zelf kinderen die in de jeugdbeweging zitten", zegt Sonja De Becker van de Boerenbond. "Ze zijn blij dat ze hun steentje kunnen bijdragen."

En dat is ook nodig, want volgens minister van Jeugd Dalle zijn er nog tientallen jeugdgroepen die geen locatie hebben voor een kamp deze zomer. "Door de coronamaatregelen mogen verre buitenlandse kampen niet doorgaan bijvoorbeeld, maar ook de Afrikaanse varkenspest speelt mee. Daardoor kunnen bepaalde kampen in Wallonië niet doorgaan", legt hij uit.

Het is niet de bedoeling dat het een landbouwkamp wordt

Katleen Taelemans, landbouwer

Jeugdbeweging KLJ juicht het initiatief toe. "We zijn sowieso al blij dat we terug naar buiten kunnen op kamp gaan mogen in de buitenlucht", zegt KLJ-voorzitter Isaal Dieleman. Momenteel hebben een 30-tal landbouwers al laten weten dat ze een terrein ter beschikking hebben voor een kamp deze zomer. Die worden allemaal verzameld op de website SOS Zomerkamp. Dieleman verwacht dat er voor iedere groep wel een oplossing zal gevonden worden.

Het is volgens de KLJ-voorzitter mooi meegenomen dat de jongeren zo in contact komen met de landbouw. "Zeker voor stadskinderen kan dat interessant zijn", zegt hij. "Al draait het natuurlijk vooral om spelen en ravotten." Dat laatste onderschrijven ook Guido en Katleen. "Het kamp is natuurlijk een wereld op zich", benadrukt Katleen . "Het is niet de bedoeling dat het een landbouwkamp wordt. Al kan wat meer contact tussen producent en consument geen kwaad."

Beluister hieronder de radioreportage:

Meest gelezen