Khalid Bouloudo (helemaal links) in 2016

Vragen bij strafvermindering en opvolging van verdachte gijzeling Khalid Bouloudo, minister Demir: "straffeloosheid"

"Hoe kan het dat een extremist, die al twee keer veroordeeld werd voor terreur, een kind kan gijzelen? En moest hij niet opgevolgd worden?" Er blijven veel vragen na de gijzeling van een 13-jarige jongen uit Genk, zegt ook Kristien Van Vaerenbergh, de voorzitter van de Kamercommissie Justitie. Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) is bevoegd voor de justitiehuizen, die instaan voor de opvolging van voorwaarden, maar wijst naar de rechtelijke macht: "Zo creëer je een gevoel van straffeloosheid".

Het gijzelingsverhaal van de 13-jarige jongen uit Genk kende (gelukkig) een goede afloop, maar er blijven nog veel onopgeloste vragen. Zeker nu blijkt dat enkele van de 7 verdachten geradicaliseerd waren. De bekendste naam is ongetwijfeld Khalid Bouloudo. Bij politie en gerecht staat hij bekend als Syriëronselaar en hij werd al twee keer veroordeeld voor terreurfeiten. Nu is ook bekend geraakt dat een van de verdachten zijn enkelband doorgeknipt heeft. 

Vragen bij de straf...

"Een moslimextremist die in eerste aanleg veroordeeld werd tot 10 jaar cel, waarna zijn straf vorig jaar omgezet werd tot 3 jaar voorwaardelijk, dat wekt vragen op", zegt Kristien Van Vaerenbergh, voorzitter van de Kamercommissie Justitie (N-VA), in "De ochtend". "Hoe kan het dat iemand die zo'n feiten pleegt eerst veroordeeld wordt tot zo'n zware straf en daarna een veel lichtere straf krijgt. Rechters oordelen natuurlijk onafhankelijk, maar we kunnen alleen maar vaststellen dat er toch een heel groot verschil op zit. Ik vind drie jaar cel met uitstel bijzonder licht, Syriëstrijders en -ronselaars moeten hard aangepakt worden."

We kunnen alleen maar vaststellen dat er toch een heel groot verschil op zit

Kristien Van Vaerenbergh - N-VA

... en bij de opvolging

Ook bij de opvolging zijn er volgens Van Vaerenbergh vragen te stellen. "Hoe kan het dat iemand voorwaardelijk vrij is, en toch wapens kan verzamelen, een bende kan vormen en dergelijke feiten kan plegen? Hij zou toch in het oog moeten worden gehouden?"

Hij zou toch in het oog moeten worden gehouden?

Kristien Van Vaerenbergh - N-VA

"Er is ook de vrees dat het losgeld (er is 330.000 euro losgeld betaald, red.) gebruikt zal worden bij de financiering van terreur. Dat verergert de feiten nog. Het onderzoek zal uitwijzen of het geld nog terug te vinden is en naar waar het al dan niet doorgestroomd is."

Ze geeft toe dat het niet de eerste keer is dat er zoiets gebeurt bij justitie, "maar het is natuurlijk te betreuren". Volgens Van Vaerenbergh zullen er in de Commissie ook vragen gesteld worden aan de minister van Justitie, Koen Geens (CD&V). "We verwachten dat er antwoorden komen. En er moet bekeken worden op welke manier de opvolging beter kan, we willen een stok achter de deur."

Vlaams minister van Justitie Demir: "gevoel van straffeloosheid"

Als het gaat om de opvolging van een straf met uitstel, waar dus voorwaarden aan gekoppeld zijn, dan zijn de Vlaamse justitiehuizen bevoegd voor de opvolging. Bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) reageert geschrokken op het nieuws. Ze wijst vooral naar de rechterlijke macht, dat hem lichte voorwaarden gaf en hem ook niet opnieuw naar de cel stuurde wanneer hij die schond. "De man heeft zijn voorwaarden kunnen schenden zonder dat hier gevolg aan gegeven is, kreeg de meest lichte voorwaarden terwijl hij lid was van een terroristische organisatie. Ik geloof dat sommige mensen eens diep in eigen boezem moeten kijken in dit dossier", zegt Demir.

"Als Vlaams minister van Justitie zit ik met mijn bevoegdheden aan het einde van de keten: wij geven uitvoering aan een aantal beslissingen van de rechterlijke macht. In het geval van Khalid Bouloudo verneem ik nu samen met jullie dat hij in december zijn voorwaarden al heeft geschonden en dat de Probatiecommissie in januari toch niet heeft beslist om hem naar de gevangenis te sturen. Op die manier installeer je een gevoel van straffeloosheid", aldus de minister.

Ik geloof dat sommige mensen eens diep in eigen boezem moeten kijken in dit dossier

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA)

Brusselse hof van beroep verontwaardigd: "Het is niet omdat er een lagere straf opgelegd is, dat er een fout gemaakt is"

Het Brusselse hof van beroep heeft verontwaardigd gereageerd: "Het is niet omdat er een lagere straf opgelegd is, dat dat meteen betekent dat het hof van beroep een fout zou hebben gemaakt", klinkt het bij woordvoerder Peter Hartoch. Hij vervolgt: "De eerdere veroordeling is gesteund op de feiten die de man in kwestie in het verleden heeft gepleegd, rechters veroordelen niet voor toekomstige feiten. Bovendien beschikken rechters niet over een glazen bol, achteraf is het gemakkelijk met de vinger te wijzen. De profeten van het verleden hebben steeds gelijk."

Rechters beschikken niet over een glazen bol, achteraf is het gemakkelijk met de vinger te wijzen

Peter Hartoch - woordvoerder Brussels hof van beroep

Hij benadrukt ook dat de opvolging van de voorwaarden "niet tot de bevoegdheid van de rechters behoort": "Dat is voor de politie en justitiehuizen, pas in een latere fase is dat voor de probatiecommissie en het parket."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen