HANS PUT

Limburgse boeren kreunen onder droogte

Het is kurkdroog, en zeker voor de landbouwers heeft dat grote gevolgen. Ook voor Tom Machiels uit Beringen. Vooral dat het al zo vroeg op het jaar droog is, is ongezien. De aanhoudende droogte dwingt hem tot nachtwerk, want overdag sproeien is zinloos.

"Het is echt kurkdroog en dat is toch wel uitzonderlijk zo vroeg op het jaar", zegt Tom Machiels uit Beverlo in Beringen. "Het is nog geen zomer, het is eigenlijk nog lente en dat is heel straf. De gewassen kruipen de grond in, het graan groeit amper en er komt geen korrel in. Strooi gaan we hebben, maar graan niet vrees ik. Voor de aardappelen komt het misschien nog wel goed maar voor de vroege aanplant niet. De bieten en ajuinen hebben we al water gegeven, dat was heel dringend. Maar we kunnen niet overal komen, dus het valt niet mee dit jaar."

Beter druiven zetten in plaats van patatten

Landbouwer Tom Machiels

We redden wat we kunnen, en we geven vooral 's nachts water, want overdag is het te heet. Dat is een druppel op een hete plaat", zegt Tom Machiels. "Het is de laatste jaren altijd iets he. Ik denk dat we druiven moeten gaan zetten in plaats van patatten. Maar er is niets aan te doen, we zullen wel zien wat het geeft."

HANS PUT

Meest gelezen