Viroloog Van Gucht: "Niet ongerust over versoepeling, maar gaan we bereid zijn om terug te schakelen indien nodig?"

Er zijn de afgelopen 24 uur minder dan 100 nieuwe bevestigde besmettingen geregistreerd. Er zijn ook 26 nieuwe ziekenhuisopnames en 19 extra coronadoden. Het virus is duidelijk veel minder aan het circuleren. Viroloog Steven Van Gucht maakt zich geen zorgen over een verdere versoepeling van de coronamaatregelen. "Ik ben wel iets ongeruster over de vraag of we snel genoeg gaan terugschakelen als dat nodig zou zijn." Volg al het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Steven Van Gucht: "Gaan we bereid zijn om terug te schakelen als dat nodig is?"

Morgen komt de Nationale Veiligheidsraad samen om een verdere versoepeling van de coronamaatregelen te bespreken. Onder meer een uitbreiding van de regel van vier sociale contacten zal allicht op de agenda staan.  "De regel van vier heb ik nooit een goede regel gevonden", zegt viroloog Steven Van Gucht in "Het Journaal". "Die regel was nogal moeilijk te interpreteren. Het is een goed idee om dat eens te herbekijken en om de sociale bubbel eventueel lichtjes uit te breiden."

Van Gucht maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen over een verdere versoepeling. "Wel maak ik me iets ongeruster over de vraag of we bereid gaan zijn om terug te schakelen als dat nodig is. Gaan we daar niet te lang mee wachten?"

Verder ziet de viroloog dat het virus heel wat minder aan het circuleren is momenteel. "Op dit moment is 1 à 3 procent van de testen positief. Dat is laag. We testen breed en veel, en vaak is het dus vals alarm. Tijdens de piek zaten we aan bijna 30 procent positieve testen."

Video player inladen...

Minister van Economie Crevits: "Als horeca opnieuw open mag, dan stopt de hinderpremie"

"Als de horeca opnieuw open mag, dan stopt de betaling van de hinderpremie." Dat zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). "De hinderpremie is uitbetaald aan die handelszaken die verplicht werden om te sluiten. Dat betekent dat als je terug mag opengaan, dan stopt de hinderpremie. Er zijn ook kledingszaken geweest die zeiden dat ze nog niet opengingen, de betaling is gestopt. Hetzelfde zal gelden voor de horeca."

Dat betekent dat als je terug mag opengaan, de hinderpremie stopt

Hilde Crevits - Vlaams minister van Economie

Horeca Vlaanderen had er nochtans voor gepleit om de steunmaatregelen te laten doorlopen voor horecazaken die een heropening niet (of nog niet) zien zitten. Maar minister Crevits gaat daar dus niet op in. 

Minister Crevits geeft meer uitleg in deze reportage uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Examen afleggen in de grote concertzaal van de AB in Brussel: "Wel een toffe locatie"

Dat studenten in deze coronaperiode niet alleen examens afleggen op hun eigen campus maar ook in grote zalen, wist u al. Dat is nodig omdat ze op anderhalve meter afstand van elkaar moeten zitten. Bij die grote zalen ook een aantal bijzondere plaatsen. Vanaf vandaag zijn er in Brussel bijvoorbeeld examens in het Museum Kunst & Geschiedenis, en in de grote concertzaal van de AB. 

Video player inladen...

Directeur cultuurhuis KVS: "Met cultuursector kijken waar de schade zit"

De Vlaamse regering komt met een noodfonds waarvan 65 miljoen euro naar de cultuursector gaat. Bedoeling is om die sector ademruimte te geven in deze coronacrisis. Volgens het plan is het geld voor de gesubsideerde organisaties en kunstenaars. "Een hoop geld en die komt niet te vroeg", reageert KVS-directeur Michael De Cock in "Terzake".

Volgens hem is het wel nog onduidelijk hoe de verdeling gaat gebeuren. "We moeten daarom met de sector transparantie creëren waar precies de schade ligt. Er zijn veel mensen die geen subsidies hebben. Die moeten ook een beroep kunnen doen op dat noodfonds."

Ruim 184.000 tweedeverblijvers trokken naar zee tijdens pinksterweekend

Tijdens het afgelopen pinksterweekend was het merkelijk drukker aan zee. Ruim 184.000 mensen met een tweede verblijf reisden namelijk af naar de kust.

Bij de zowat 184.000 tweedeverblijvers gaat het om individuele personen. Zij bezetten ruim 61.000 vakantiewoning of langetermijnkampeerplaatsen. Dat komt neer op iets meer dan de helft van de bestaande tweedeverblijven aan de kust. In totaal zijn er aan zee 97.500 tweedeverblijfswoningen en 22.400 langetermijnkampeerplaatsen op campings.

Een groot deel van de bezoekers aan de kust afgelopen weekend, kwam van over de taalgrens. Dat is volgens Westtoer logisch. "Ruim 20 procent van de tweedeverblijvers aan de kust komt uit Franstalig België. Niet iedereen die Frans spreekt, is dus een dagjestoerist", klinkt het.

Tweede opeenvolgende dag zonder coronadoden in Spanje

Sinds zondag zijn er in Spanje geen overlijdens ten gevolge van het coronavirus meer gemeld. Dat is dus al twee dagen op rij. In totaal zijn in Spanje 27.127 mensen overleden aan het virus. Het was daarmee een van de meest geplaagde landen ter wereld, maar inmiddels zijn er meer doden geteld in de Verenigde Staten, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Het aantal besmettingen is met 137 toegenomen tot 239.932. 

Het land had sinds 14 maart een strikte lockdown, maar die is de voorbije weken versoepeld. Dat gebeurt in fase al naargelang hoe erg een provincie of regio getroffen is. De meest getroffen regio’s rond de hoofdstad Madrid en rond de Catalaanse hoofdstad Barcelona hebben de regering van premier Pedro Sanchez nu gevraagd om ook naar fase 2 te gaan, zoals de rest van het land. Sanchez heeft nog niet gereageerd. Eerder zei hij dat hij het parlement nog een keer voor een verlenging van de alarmtoestand toestemming zou vragen. Dat zou dan de laatste keer zijn. Onder die fase 2 mogen lokale overheden beslissen of ze scholen heropenen, zijn bijeenkomsten tot 15 mensen toegelaten en zijn er geen beperkingen meer op activiteiten buitenshuis.

Eind deze maand hoopt Sanchez min of meer naar een normale toestand in heel Spanje te komen. Vanaf begin juli zouden buitenlandse toeristen, maar nog niet uit alle EU-lidstaten, opnieuw welkom en zijn zouden er dus opnieuw vluchten van en naar Spanje zijn.

Kranige huisarts (103) uit Rotselaar wandelt marathon voor onderzoek naar coronavaccin

Huisdokter op rust Alfons Leempoels (103) uit Rotselaar zal elke dag bijna anderhalve kilometer stappen in zijn tuin voor het goede doel. Na een maand zal hij 42,2 kilometer hebben afgelegd, de afstand van een marathon. Met zijn actie hoopt hij geld in te zamelen voor onderzoek naar een vaccin tegen corona.

Lees het artikel:

Internationale treinverkeer schakelt versnelling hoger

Het aantal internationale treinen van en naar België neemt stilaan toe.

Thalys blijft nog een week op het minimale aanbod van één heen-en-terugrit tussen Brussel en Parijs en één heen-en-terugrit tussen Brussel en Amsterdam per dag, wegens de coronacrisis. Maar vanaf volgende dinsdag zal 20 procent van het normale aanbod operationeel zijn, Concreet zullen er vanaf dan elke dag vijf heen-en-terugritten zijn tussen Parijs en Brussel. Twee ervan rijden vanuit Brussel door naar Amsterdam en terug. Op vrijdag, zaterdag en zondag zal er ook telkens één Izy-trein (lowcosttrein van Thalys) in beide richtingen rijden tussen Parijs en Brussel. En vanaf 15 juni zou er weer één Thalys per dag heen en terug rijden op de verbinding Parijs-Brussel-Dortmund.

Die dienstregeling geldt voor ongeveer een maand. Thalys is van plan om vanaf 12 juli en tot eind augustus verder te versnellen naar de helft van het normale transportplan. Er zullen dan onder meer zeven heen-en-terugritten zijn tussen Parijs en Brussel per dag en vier verbindingen Brussel-Amsterdam. Er zullen deze zomer geen Thalys-verbindingen zijn met Marseille of Bordeaux. En de hogesnelheidstreinen stoppen zeker tot eind augustus niet in de stations van Marne La Vallée (bij Disneyland Parijs) en de luchthaven Paris-Charles de Gaulle.

Daarnaast rijdt de Beneluxtrein (officieel de IC Nederland) vanaf 8 juni weer volgens de gewone dienstregeling tussen Brussel en Amsterdam, zo bevestigt spoorwegmaatschappij NMBS dinsdag. De voorbije weken reed de trein slechts tussen Antwerpen en Rotterdam, en moest je overstappen om in Brussel respectievelijk Amsterdam te geraken. Ook de ICE-hogesnelheidstrein schakelt een tandje hoger. Sinds midden mei reden er drie treinen per dag tussen België en Duitsland; daar kwam maandag een vierde dagelijkse verbinding bij.

De Franse hogesnelheidstreinen TGV, die een tijdje helemaal niet meer reden, sporen sinds 11 mei weer tussen Brussel en Frankrijk. Momenteel zijn er vier à vijf heen-en-terugritten per dag. Bij Eurostar is er vooralsnog geen verandering, met nog steeds één heen-en-terugrit tussen Londen en Brussel per dag. "We monitoren de vraag voortdurend en zullen de dienstregeling aanpassen indien nodig", aldus een woordvoerder.

De nachttreinen van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB (Nightjet) van en naar België tot slot zijn zoals eerder aangekondigd geschrapt tot en met donderdag 25 juni (inclusief de aankomst op vrijdag 26 juni).

Andreas Kockartz

Meest gelezen