Belgen van Congolese afkomst gefrustreerd en kwaad over veelvuldige politiecontroles en "micro-agressie" van medeburgers

Magnus Dikese en Sandrine Moponami hebben in het Radio 1-programma "Achter de feiten" getuigd over het racisme dat hen ook in België te beurt valt. Voor het protest in de VS naar aanleiding van de dood van George Floyd hebben ze alle begrip, zelfs als dat gewelddadig is. Ook schrijfster Chika Unigwe, van Nigeriaanse afkomst, getuigt over racisme. En oud-politiecommissaris en Antwerps schepen van onderwijs Jinnih Beels (SP.A) roept op om het probleem van "ethnic profiling" door de politie te erkennen.

De dood van de zwarte Amerikaan George Floyd – gestikt nadat een agent zijn knie op zijn keel had gezet bij zijn arrestatie  in Minneapolis - beroert de gemoederen tot in ons land. De Leuvenaar Magnus Dikese, nu als ondernemer actief in Congo, herinnert zich dat hij als zwarte jongen "nooit een positief beeld had van de politie". In zijn studententijd werd hij vaak tegengehouden voor identiteitscontrole, zonder reden. Hij stelde de agenten steevast de vraag "waarom?", waarop geen afdoend antwoord kwam. "Teleurstelling en woede" waren de gevoelens waar hij mee bleef zitten, zelfs al bleef hij altijd rustig.

Amai, je spreekt zo goed Nederlands!

De Antwerpse ontwerpster Sandrine Moponami heeft het dan weer over "micro-agressie" van medeburgers. "Iemand noemde mijn haar bosjeshaar." Ze kreeg ook eens de vraag "of ze met haar ouders naar hier was gekomen met een boot?" Op complimenten dat ze "zo goed Nederlands spreekt" antwoordt ze "dat ze gewoon hier geboren is". 

Schrijfster Chika Unigwe, van Nigeriaanse afkomst, woonde tot zeven jaar geleden in Turnhout maar verkaste daarna naar de Amerikaanse staat Georgia, waar ze nu doceert aan de universiteit. In "De afspraak" geeft ook zij voorbeelden van racisme. Zij werd zelf vaak gecontroleerd door de politie; op school kregen haar kinderen van een leerkracht te horen dat "hoe zwarter mensen zijn hoe dichter ze bij de apen staan". Het racisme in België is subtieler dan dat in Amerika, maar het bestaat. Unigwe vindt het dan ook hypocriet om in België mee te lopen met de antiracistische actie "blackout Tuesday", want er is ook in België nog veel werk aan de winkel.

Die mening is ook Sandrine Moponami toegedaan. Ze somt op: België moet excuses aanbieden aan de Congolese bevolking voor de koloniale uitbuiting; de vele standbeelden van Leopold II moeten naar het museum en zwarte piet moet verdwijnen. Onderwijs en media hebben hier een grote rol te spelen. Sandrine Moponami en Magnus Dikese zijn wel tevreden over de samenwerking met het Radio 1-programma "Achter de feiten", waar ze een uur te gast waren en de inhoud mee bepaalden.

Bekijk hier het gesprek met schrijfster Chika Unigwe in "De afspraak":

Video player inladen...

Verandering komt er niet als je in je zetel blijft zitten

Over de toestand in de Verenigde Staten zegt Moponami: "Je hoeft geen Amerikaan te zijn om de pijn te voelen. Wij beleven dat onrecht ook."

Ze heeft er begrip voor dat het protest ontaardt in geweld, "want vreedzaam protest haalt niets uit. Er is maar één agent aangehouden in de zaak  George Floyd, de anderen niet. Martin Luther King was vreedzaam, maar hij werd vermoord. En Colin Kaepernick knielde vier jaar, maar werd geboycot."  (American footballspeler Colin Kaepernick knielde tijdens het Amerikaanse volkslied uit protest tegen het politiegeweld, maar bekocht dat met zijn sportcarrière, red.)

Magnus Dikese voegt er aan toe: "Als je heel diep in de  put zit moet je schreeuwen. Stilte haalt niets meer uit. En verandering komt er niet als je in de zetel blijft zitten."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Toen het nieuws van George Floyd bekendraakte, de zoveelste zwarte dode bij een politie-interventie in Amerika, dacht Magnus Dikese: "Here we go again". Sandrina Moponami denkt wel dat we op een kantelpunt zijn aangekomen. "Ik heb het gevoel dat er veel zal veranderen". 

Allebei zijn ze blij met de wereldwijde roep naar gerechtigheid. Maar met de actie "blackout Tuesday" (enkel een zwart vierkant op je sociale media posten) gingen ze niet akkoord. Al die posts verstopten de echt belangrijke informatie, vinden ze, bijvoorbeeld de oproep om geld te doneren om opgesloten actievoerders vrij te krijgen op borgtocht.

Nog in "De afspraak" zei Jinnih Beels, voormalig politiecommissaris in Antwerpen en Mechelen en nu SP.A-schepen van onderwijs in Antwerpen, dat "haar hart stilstaat" bij het zien van de dood van George Floyd. Dat de andere agenten niet ingrijpen noemt ze "schuldig verzuim." 

"Ook in onze korpsen is er racisme," zegt Beels.  De eerste nodige stap is erkennen dat er probleem is van "ethnic profiling", zegt ze. Dat wil zeggen dat bij sommige groepen onnodig veel controle worden uitgevoerd.

Bekijk hieronder een fragment van het gesprek met Jinnih Beels in "De afspraak":

Video player inladen...

Meest gelezen