Jelle Jansegers

Steeds meer mensen nemen bus, tram of metro in Brussel: MIVB vervoert recordaantal passagiers

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB voerde in 2019 ruim 433 miljoen ritten uit. Dat staat in het jaarraport van de maatschappij. Dat is het hoogste cijfer ooit. Op 10 jaar tijd is het aantal ritten op de metro, tram of bus met de helft gestegen.

Daar waar de Brusselse trams, bussen en metro's in 2018 zo'n 417,6 miljoen mensen vervoerden, stijgt het aantal ritten in 2019 naar 433,5 miljoen. Dat waren er nog nooit zoveel. Het openbaar vervoer in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wint dus aan populariteit. Onder andere de nieuwe tram- (lijnen 8 en 9) en buslijnen (lijn 37) die de afgelopen jaren in gebruik zijn genomen, zitten daar voor iets tussen. Ook investeerde de MIVB in grotere toestellen en nieuwe reisroutes en liet de maatschappij meer bussen, trams en metro's per uur rijden.

In 2019 pakte de MIVB uit met een zelfrijdende pendelbus in het Woluwepark. Het toestel reed in een testfase tussen het park en het gemeentelijke sportcentrum. Later werden er ook tests uitgevoerd in Neder-over-Heembeek.

Tevredenheid reizigers

Reizigers kiezen niet alleen vaker voor het openbaar vervoer in Brussel dan vroeger, ze doen het ook liever. Volgens een tevredenheidsonderzoek van de MIVB geeft de reiziger hen een gemiddelde score van 7,1 op 10. Daarmee scoort de maatschappij nog net iets beter dan het jaar ervoor (in 2018 haalde ze MIVB een tevredenheidsscore van 7 op 10 n.v.d.r.). De reizigers geven vooral snelheid, betaalbaarheid en parkeerproblemen op als reden om voor de tram, bus of metro te kiezen.

Meer ritten betekent meer personeel

Om alle voertuigen te laten rijden, ze te onderhouden en het net verder uit te bouwen wierf de MIVB afgelopen jaar zo'n 965 nieuwe medewerkers aan. Momenteel werken er zo'n 9420 mensen voor de vervoersmaatschappij. In 2020 wil de MIVB nog eens 922 mensen een job aanbieden.