Foto: VOC Merelbeke

Opvangcentrum Merelbeke overspoeld door bezorgde telefoontjes: “Laat jonge vogels gewoon zitten en hou je kat binnen"

Rond deze tijd van het jaar komen de jongen van kauwen, kraaiachtige vogels massaal uit hun nesten. Bij het VOC Merelbeke krijgen ze veel bezorgde telefoontjes van mensen die de -op het eerste gezicht- hulpeloze vogels willen helpen. “Het is normaal dat ze nog even rondhuppelen. Ze leren nog vliegen. Laat de ouders hun voeder- en beschermwerk zelf uitvoeren.”

Het VOC Merelbeke, het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren, heeft een drukke maand mei achter de rug. Momenteel worden er zo’n 1.500 dieren opgevangen en verzorgd, dat is de helft meer dan vorig jaar. “Daarom hebben we beslist om er niet langer tamme dieren bij te nemen”, vertelt Nick De Meulemeester van het opvangcentrum. “We willen ons op onze kerntaak concentreren. Ontsnapte of gedumpte huisdieren vragen veel werk in verzorging, opvolging en herplaatsing. Voor deze dieren is er nu geen plaats meer.” Dagelijks komen er zo’n 50 nieuwe dieren bij en daardoor zitten kooien en couveuses vol.

(lees verder onder de foto van de overvolle couveuses)

Foto: VOC Merelbeke

Jonge kauwen

Bovendien krijgt het opvangcentrum heel wat telefoons van bezorgde mensen, over jonge hulpeloze vogels die in hun tuin rondhuppelen. “Gisteren belden 75 mensen met die vraag”, gaat De Meulemeester verder. “Het gaat nu vooral om kauwenjongen die net uit het nest gekomen zijn. Het is normaal dat ze de eerste dagen op de grond blijven. Ze huppelen rond om hun vliegspieren te trainen.”

Laat de natuur gewoon zijn gang gaan, voeder de dieren ook niet, het ouderpaar zorgt voor de jongen

Nick De Meulemeester

Dagelijks worden er zo’n 15 kauwenjongen binnengebracht in het opvangcentrum, maar dat is meestal niet nodig. “Laat de natuur gewoon zijn gang gaan, voeder de dieren ook niet, het ouderpaar zorgt voor de jongen.”, aldus nog De Meulemeester.

Als je een kat hebt, hou je die best wel even binnen, ook voor zijn eigen veiligheid: “De ouders staan klaar om het krijsende jong te beschermen. Ze zijn bereid om in volle vlucht de belager aan te vallen”.

Meest gelezen