Video player inladen...

Duizenden betogen in Parijs om overlijden in politiekazerne in 2016: waait racismeprotest in VS over naar Frankrijk?

In Parijs negeren duizenden een betogingsverbod. Ze manifesteren als eerbetoon aan Adama Traoré, een zwarte jongeman die in 2016 overleed in een politiekazerne. Volgens het gerecht gaat de politie vrijuit, de betogers zeggen dat hij gestikt is na een forse interventie van drie agenten. Later op de avond werd de sfeer ook grimmiger en liep het uit op rellen en een confrontatie met de politie. Heeft Frankrijk zijn eigen zaak George Floyd?  

In juli 2016 werd de 24-jarige Adama Troaré na een achtervolging door de politie ingerekend, in Beaumont-sur-Oise, een gemeente ten noorden van Parijs.  Zijn broer die gezocht werd door de politie liet zich inrekenen, maar Adama zette het op een lopen. Hij werd uiteindelijk toch opgepakt, maar overleed snel daarna. 

Drie agenten verklaren dat ze hem samen op de grond in bedwang hebben gehouden. Ze geven ook toe dat Adama erover klaagde geen lucht te krijgen. Hij stierf op de binnenkoer van een politiekazerne.

Zijn familie heeft het al snel over politiegeweld, en zegt dat Adama om het leven is gekomen als direct gevolg van de politie-interventie. Er wordt een actie-comité opgericht, en er komen manifestaties. Over de precieze doodsoorzaak blijven de expertises onduidelijk. Een officieel onderzoek dat vorige week bekendgemaakt werd concludeert dat een onderliggend hartprobleem aan de basis ligt van de dood van de 24-jarige zwarte.

Maar een nieuw onderzoek, het vierde al in totaal, op verzoek van de familie spreekt dat nu tegen. Een professor van een ziekenhuis in Parijs concludeert dat de man wel degelijk is omgekomen door verstikking, wat dus rechstreeks verwijst naar het optreden door de politie.

Het hartprobleem werd met name veroorzaakt door de verstikking, stelt de professor. Troaré werd op op zijn buik in bedwang gehouden door drie agenten. Dat is een omstreden politietechniek die al langer voor controverse zorgt, en doet denken aan de dood van George Floyd in de VS. 

Bekijk hieronder de journaalreportage over het protest in Parijs: (lees verder onder de beelden)

Video player inladen...
Betoging voor Adama Traoré, 2 juni 2020, Porte de Clichy in Parijs
AFP or licensors

De betoging in Parijs was verboden, omdat ze niet was aangevraagd en ze in coronatijden ook voor besmettingsgevaar kon zorgen. Maar daar hebben de duizenden betogers aan de Porte de Clichy zich duidelijk niets van aangetrokken. Sommige bronnen hebben het over vijftienduizend betogers, rond het gerechtsgebouw. De politie was massaal op de been, later op de avond werd de sfeer grimmiger en liep het uit op rellen. De politie gebruikte traangas toen ze met stenen bekogeld werd. Betogers hebben ook de ringweg rond Parijs geblokkeerd bij de Porte de Clichy en straten gebarricadeerd. 

De zaak Adama was vorige week weer in de belangstelling gekomen. Maar de betoging trok ongetwijfeld nog meer volk door de recente gebeurtenissen in de Verenigde Staten. De familie van Adama Traoré wijst erop dat de techniek die door de Amerikaanse agenten is gebruikt gelijkenissen vertoont met de Franse techniek. Al zijn er ook verschillen.

Enkele betogers in Parijs droegen ook een bordje mee met Black Lives Matter. En de antiracismebetoging was niet alleen bedoeld als eerbetoon voor het Franse slachtoffer, maar ook voor de Amerikaan George Floyd.

Protest in Nederland

Ook in Den Haag in Nederland is er dinsdagavond overigens weer geprotesteerd. Op het Malieveld in Den Haag waren enkele duizenden mensen bijeen. De plek werd gekozen omdat ze voldoende plaats biedt om in coronatijden op een verantwoorde manier te manifesteren. De betogers respecteerden ook de afstandsregels. Ook in Groningen was er een anti-racismebetoging, daar waren er enkele honderden aanwezigen. Alles bleef er rustig. 

Gisteren waren duizenden mensen bijeen voor een anti-racismeprotest op de Dam, in Amsterdam. Veel mensen negeerden toen de afstandsregels. Dat leidde tot kritiek en de vrees voor nieuwe besmettingen.

Volgende week zal de zaak ook besproken worden in de gemeenteraad van Amsterdam. Critici vinden dat burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) maatregelen had moeten nemen om de coronaregels te laten respecteren. 

betoging Malieveld Den Haag
Video player inladen...