Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De voedingsbodem voor het gewelddadige protest in de VS moeten we ook bij ons aanpakken

Journalist Lieven Miguel Kandolo merkt op dat het gewelddadige protest in de Verenigde Staten deels een uitdrukking van onmacht is bij sociale achterstelling, racisme en opgekropte frustraties. Deze fenomenen tref je ook in onze steden aan, zegt hij. Ze vormen een gevaarlijke voedingsbodem voor radicaliserende jongeren die aangepakt moet worden.

opinie
Lieven Miguel kandolo
Lieven Miguel Kandolo is reporter bij StampMedia. Zijn artikels en opiniestukken gaan over dekolonisatie, racismebestrijding, diversiteit, inclusiviteit, innovatie en ondernemerschap.

Het leven van een zwarte persoon in een witte wereld is maar al te vaak een rollercoaster. De ontluikende zomer brengt ons het ene moment in een gelukzalige roes, tot op het andere moment plots de ontnuchtering volgt door het hete nieuws uit de Verenigde Staten. George Floyd is de naam die toegevoegd wordt aan een inmiddels te lange lijst van zwarte Amerikanen die de gewelddadige tussenkomst van politieagenten niet overleefden. De beelden van de dodelijke arrestatie van George Floyd doen ook ons naar adem happen. We can’t breathe.

Terwijl alle ogen nu op Amerika gericht zijn, zijn verhalen over politiegeweld ook aan onze kant van de Altantische Oceaan schering en inslag. Ook in ons Belgenlandje duiken er geregeld onuitgeklaarde verhalen op van politieinterventies met een dodelijke afloop. Moïse ‘Lamine’ Bangoura liet het leven bij een uithuiszetting in Roeselare. Jonathan Jacob stierf in verdachte omstandigheden in de politiecel in Mortsel.

Spanning stedelijke jongeren

In onze grootsteden leven politie en jongeren al jaren op gespannen voet met elkaar. Het is een kat-en-muisspel geworden dat soms serieus kan ontaarden. Onze politie durft haar macht al eens te misbruiken tegen de kwetsbaarsten in onze samenleving. Het politiegeweld in de VS en de context in België vallen niet één op één met elkaar te vergelijken, gelukkig maar. Toch kunnen de feiten in Amerika ons wakker schudden en ons ervoor behoeden dat bij ons de lijst met doden verder aandikt. 

Wie de lont uit het kruitvat wil halen, doet dat beter gisteren dan morgen

Via de sociale media kijken onze jongeren hier naar de protesten in verschillende delen van de VS. De ene manifestatie verloopt er al vreedzamer dan de andere. Ook onze jongeren willen hun stem laten horen. Ze willen de straten op om luidkeels ‘Black lives matter’ te scanderen. Eerlijk: op dit moment kan ik niet inschatten hoe zulke protesten zouden aflopen. Ik kan niet garanderen dat het niet uitmondt in rellen. 

Uiting van onmacht?

Hoewel geweld altijd te veroordelen valt, moeten we ook eens nadenken wat maakt dat iemand overgaat tot keet schoppen. Zijn het altijd opportunistische criminelen die zich onder de manifestanten begeven en zich ontpoppen tot relschoppers? Of is de chaos die ontstaat een ultieme uiting van onmacht, verslagenheid en frustraties? Onmacht om iets aan de heersende sociale ongelijkheid te veranderen. Verslagenheid door de zinloze dood van onze broeders en zusters. Frustraties over de gerechtigheid die zelden lijkt te geschieden. Een Afrikaans spreekwoord luidt: "Een kind dat niet wordt omarmd door zijn dorp, zal het platbranden om diens warmte alsnog te kunnen voelen."

Met de dood van George Floyd tikken de tijdbommen voort. Als het in de VS stormt, dan druppelt het in Europa. Voor heel wat mensen die niet omarmd worden door de Belgische samenleving is het inmiddels vijf over twaalf. In een interview met De Standaard duidt politicologe Nadia Nsayi al op een groeiende radicalisering onder jongeren met Sub-Saharaans Afrikaanse roots. Veel jongeren in onze steden groeien op met weinig socio-economisch toekomstperspectief. Voor zij met een donkere huidskleur komt daar nog eens structureel racisme bovenop. Wie de lont uit het kruitvat wil halen, doet dat beter gisteren dan morgen.

AFP or licensors

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen