Rechter heeft beslist: "Tiger king" Joe Exotic verliest zijn dierentuin aan rivale Carole Baskin

Carole Baskin, de Amerikaanse dierenrechtenactiviste die al jarenlang een juridische strijd uitvecht met de excentrieke zoo-eigenaar Joe Exotic, die momenteel een gevangenisstraf uitzit omdat hij onder meer schuldig bevonden werd aan het plannen van een moord op Baskin, heeft opnieuw een belangrijke slag thuisgehaald. Zij mag zich immers de nieuwe eigenares noemen van het landgoed waarop Joe Exotic zijn dierentuin uitgebouwd had. Een rechter in Oklahoma City, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Oklahoma, heeft daartoe gisteren beslist. Beide rivalen werden de afgelopen maanden wereldberoemd door de immens populaire documentaireserie "Tiger king" op streamingdienst Netflix.

In "Tiger king" wordt het reilen en zeilen in de wereld van een aantal Amerikaanse privédierentuinen onder de loep genomen, met vooral aandacht voor de rivaliteit tussen Joe Exotic – zijn 'echte' naam nu is Joseph Maldonado-Passage – en Carole Baskin, waarbij Exotic onder meer Baskin beschuldigde haar tweede, rijke echtgenoot, die in mysterieuze omstandigheden verdween, te hebben vermoord.

Hun rivaliteit leidde tot diverse rechtszaken, met gigantische geldboetes voor Joe Exotic tot gevolg. Om aan die boetes te ontsnappen liet Exotic in 2013 zijn landgoed op naam van zijn moeder zetten, om te voorkomen dat het landgoed, en de dieren, door deurwaarders in beslag zouden worden genomen. Die transfer van zoon naar moeder werd nu als frauduleus beoordeeld.

De huidige uitbater van het landgoed, Jeff Lowe, heeft nu 120 dagen om het landgoed, gelegen in Wynnewood en 164 hectare groot, aan Baskin over te dragen. Lowe is iemand met wie Joe Exotic om financiële redenen contact zocht, maar intussen zijn beiden aartsvijanden geworden. Onder meer door Lowes toedoen raakte Joe Exotic in de gevangenis.

Baskin zelf is eigenares van 'Big Cat Rescue', een opvangcentrum voor mishandelde dieren, dat zij intussen ook tot een soort 'zoo', waar bezoekers welkom zijn, heeft omgevormd. Joe Exotic zit momenteel een gevangenisstraf van 22 jaar uit, voor het plannen van een moord op Baskin en voor het doden van tijgerwelpjes op zijn eigendom.

Meest gelezen