Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Betoging van 20.000 mensen in Parijs tegen politiegeweld

In Parijs hebben dinsdagavond meer dan 20.000 mensen geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme, ondanks een verbod. Het kwam tot rellen en de politie zette traangas in.

De initiatiefneemster was de zus van Adama Traoré, een jonge zwarte man die in 2016 overleed in een politiebureau in een stad ten noorden van Parijs na zijn arrestatie.

De betoging aan een strafrechtbank verliep aanvankelijk vreedzaam, maar later kwam het tot rellen. Volgens nieuwszender BFMTV blokkeerden een aantal manifestanten de ringweg van de Franse hoofdstad en werden dingen in brand gestoken. Ze werden uiteengedreven door de politie, die 18 relschoppers oppakte.

De politie laat weten op Twitter dat ze optrad tegen "incidenten in de marge van het verboden protest", en dat de deelnemers gevraagd werd om zich te verspreiden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner sprak zich op Twitter uit tegen het geweld. "Niets rechtvaardigt de excessen die zich vanavond in Parijs hebben voorgedaan, terwijl straatbijeenkomsten verboden zijn om de gezondheid van iedereen te beschermen. Ik feliciteer de veiligheids- en hulpdiensten voor hun zelfbeheersing en hun kalmte."

Volgens Franse mediaberichten en de zus van Adama Traoré spraken verschillende autopsieverslagen elkaar tegen over de doodsoorzaak van de jonge twintiger. De verslagen in opdracht van de rechter zeiden dat een hartaandoening zijn dood veroozaakte, maar het verslag in opdracht van de familie concludeert dat hij verstikt werd door drie agenten die hem tegen de grond duwden.

De feiten doen denken aan de dood van de Amerikaanse zwarte man George Floyd, die vorige week stierf in Minneapolis nadat een blanke politieman minutenlang zijn knie op zijn nek gehouden had. In verschillende Amerikaanse steden wordt al dagen geprotesteerd tegen zijn dood en het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Velen van de voornamelijk jonge betogers in Parijs droegen dinsdagavond slogans mee van de Black Lives Matter-beweging in Amerika.

Meest gelezen