Regisseur Adil El Arbi over de "zwarte woede" in de VS: "1 grote frustratie die met corona de perfecte storm vormt" 

Filmregisseur Adil El Arbi, die vaak in de VS aan het werk is, ziet het geweld daar als een nooit eindigende cyclus. De zwarte bevolking draagt nog altijd de gevolgen van vierhonderd jaar slavernij ,"een genocide". Systeemverandering ziet El Arbi niet meteen komen. Op StuBru riepen dj Black Mamba en zangeres Coely op om ook in België niet meer te zwijgen over racisme.

De dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die stikte doordat een politieman met zijn knie zijn hals dichtkneep, beroert de hele wereld.  In de Verenigde Staten zijn in verschillende steden onlusten uitgebroken. Ook in Europa zijn er manifestaties, ondanks de coronacrisis. En op sociale media is het letterlijk een zwarte dag.

Regisseur Adil El Arbi, bekend van de films "Black", "Patser" en "Bad boys for life", heeft de voorbije jaren vaak in de Verenigde Staten gewerkt. "Het geweld is een cyclus," zegt El Arbi in "De wereld vandaag" op Radio 1.  Telkens is er sprake van moord op zwarte mensen, wat dan weer protest en nieuw geweld uitlokt. "Een cyclus die nooit lijkt te stoppen en dat toont dat  Afro-Amerikanen als tweederangsburgers worden beschouwd in de Verenigde Staten.

Slavernij en geweld

Racisme is van overal en van alle tijden, volgens Adil El Arbi. Maar de VS hebben een geschiedenis van 400 jaar slavernij die veel spanningen en frustraties uitlokt en een "level van geweld" dat hoger ligt dan elders. 

De eerste tv-reeks die Adil El Arbi draaide was "Snowfall", over de cocaïne-wereld in Los Angeles. "Het gevaarlijke en arme South Central leek een derdewereldland," zegt de regisseur. De kloof tussen superarm en superrijk is in de VS veel groter dan bij ons. En de gangs in arme wijken zijn gefrustreerd. "Het is één grote frustratie die samen met de coronacrisis de perfecte storm vormt".

Gaat dit nu veranderen? Adil El Arbi heeft er zijn twijfels bij. "Of de regering nu links of rechts is, er verandert systematisch niets." Hoewel er toch ook hoopgevende initiatieven bestaan.

Videospeler inladen...

Studio Brussel is vanochtend met het nummer "This is America" een speciale uitzending over racisme gestart. Luisteraars konden hun verhaal kwijt na de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die stierf bij zijn arrestatie in Minneapolis. "De hele discussie die momenteel woedt, leert ons vooral dat we meteen moeten spreken (en niet zwijgen) als iets niet oké is", vat presentatrice Michèle Cuvelier samen.   

De beelden van de arrestatie en de dood van George Floyd kwamen hard binnen bij Studio Brussel-dj Black Mamba. "Het maakt niet uit welke huidskleur je hebt, dit komt sowieso binnen. Heel veel mensen zijn wakker geschoten, voor anderen was dit de druppel. Door de combinatie is de situatie ontploft", denkt ze.

Zwijg niet langer, ga in dialoog zonder aanvallend te zijn

Black Mamba over racisme

Black Mamba maakt duidelijk dat racisme geen ver-van-mijn-bed-show is. "Het hangt af van je woonplaats, omgeving, familie en vrienden. (...) Mijn papa is zwart en mama blank. Ik merkte als kind al het verschil als ik met mijn mama alleen op straat liep of met mijn papa. Mensen reageren anders. Je beseft dat racisme overal zit, ook in België. Ik hoop hard dat mensen hun ogen hier gaan openen en gaan reageren op situaties."

De dj roept op om in dialoog te gaan als mensen bepaalde uitlatingen doen. "Zwijg niet langer - ook als buitenstaander - ga in dialoog zonder aanvallend te zijn. (...) Gewoon zeggen, jongens, stop daarmee want je kwetst mensen. Let bijvoorbeeld op je taal, met termen als "blank" en "zwart". Gebruik liever "wit" en "zwart", dat is aangenamer."

BEKIJK hieronder de oproep van Studio Brussel-dj Black Mamba:

Videospeler inladen...

Zangeres Coely: wakkergeschud door filmpje

Rapster Coely benadrukt op Studio Brussel dat ze de situatie al langer beu is. "Het gebeurt elk jaar dat er iemand sterft door politiegeweld of door racisme. De dood van Floyd schudt mensen wakker. Het creëert een bewustwording dat dit niet langer meer kan. Mensen krijgen het geweld en racisme niet te zien, en ineens is er dat filmpje (van de arrestatie)."  

Zwarte jongeren hebben al vreedzaam betoogd. Maar er wordt niet geluisterd naar hen

rapster Coely

Coely vraagt dat zwarte activisten aan het woord zouden gelaten worden. "Pass the mic (geef de microfoon door, red.) aan de Afrikaanse activisten hier. Er is het Brusselse initiatief Black Speaks Back dat deze problematiek aankaart. Praat er onderling over."

Coely vertelt dat ze racisme zelf niet veel meemaakt, maar hoort dagelijks de verhalen van haar sisters and brothers. "Het wordt tijd dat er over gesproken wordt in de media. (...) Mensen houden van de zwarte cultuur maar zien niet wat er gebeurt. Ze willen er niet mee geconfronteerd worden. Het is belangrijk. Het gaat om uw medemens."

Zowel Coely als Black Mamba stellen dat de media focussen op de relschoppers. "Je ziet niet waaróm mensen juist op straat komen", aldus Black Mamba. Coely: "Veel zwarte jongeren hebben hun emoties onderdrukt, en nu zie je de gevolgen. Ze hebben al vreedzaam betoogd. Veel betoogd. Maar er wordt niet geluisterd naar hen." 

BEKIJK hier Coely over het protest: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen