Gemeentebestuur Knokke-Heist

Veel afval na druk pinksterweekend aan de kust: "Dit kan echt niet"

Tijdens het verlengde weekend zijn heel wat mensen naar de kust afgezakt. Ook dagjestoeristen, hoewel dat eigenlijk niet mag. Omdat de restaurants en cafés niet open zijn, zijn er amper toiletten waar die mensen terechtkunnen. Zij nemen dan ook nog eens zelf eten en drank mee en laten vaak hun rommel liggen. 

Het was afgelopen weekend erg druk aan de kust. "Hier in Knokke-Heist was het bijna weer zoals voor de coronacrisis", zegt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen). "Dat is best wel angstaanjagend in tijden van corona. In principe hadden we nog geen dagjestoeristen mogen zien. Die mensen kunnen nergens terecht, nu de restaurants en cafés gesloten zijn. Tweedeverblijvers kunnen naar het toilet in hun vakantiewoning of kunnen daar iets eten of drinken. Dagjestoeristen niet. Dat is ook één van de belangrijkste redenen waarom we hen vragen niet te komen, maar dat is niet opgevolgd. Als er heel veel mensen samenkomen, dan zijn er ook veel die de regels niet volgen. Het gevolg? Het strand ligt vol met blikjes en andere rommel. We zullen deze week veel werk hebben om dat allemaal op te ruimen."

We zullen veel werk hebben om al de rommel op het strand op te ruimen

Schepen van Toerisme Anthony Wittesaele

Moeilijk te controleren

Een oplossing voor het probleem van de dagjestoeristen ziet schepen Wittesaele niet meteen. "Op een strand van meerdere kilometers kan je niet gaan controleren wie er wel hoort en wie niet. En we kunnen ook moeilijk de autostrade afzetten met hekkens. Wat beter zou zijn, is dat de strandbars en andere horecazaken al open zouden mogen, onder strikte voorwaarden. Dan zouden mensen ook niet, zoals afgelopen weekend, massaal staan aanschuiven in kruidenierszaken of supermarkten om aan eten en drank te geraken. Je zou de mensen dan minstens al wat beter kunnen spreiden."

Niet het nieuwe Tirol worden

"Ik begrijp dat het een zware periode is geweest en dat mensen eens op adem willen komen aan zee", besluit Wittesaele. "Maar wij hebben het met de kustburgemeesters en de gouverneur al een paar keer gezegd: wij willen niet het nieuwe Tirol worden, het epicentrum van waar een nieuwe golf aan besmettingen uitbreekt. Ik hoop dat er geen nieuwe piek komt na het pinksterweekend, maar mocht dat wel gebeuren dan hebben de mensen die hier samengekomen zijn dat aan zichzelf te wijten."

Gemeentebestuur Knokke-Heist

Meest gelezen