Nicolas Maeterlinck

Vlamingen steken grens over om terrasje te doen in Nederland: "Er komen extra politiecontroles"

Het afgelopen pinksterweekend was het niet enkel druk aan de kust, maar ook in Nederland. Sinds gisteren is de horeca daar weer open en veel Vlamingen staken de grens over om er iets te gaan eten of te drinken. "Onverstandig", vindt de burgemeester van Damme, Joachim Coens (CD&V). Hij roept op om nog even te wachten.

"Een gezellige drukte", zo noemt Liesbeth Van Os het. Liesbeth woont in Dudzele maar heeft samen met haar partner een brasserie in Sluis. Sinds gisteren mogen ze weer openen. "Het was zeker geen overrompeling en de mensen waren bijzonder voorzichtig", zegt ze. "Maar er is dus best wel wat volk afgekomen. En de meeste daarvan waren Belgen. Veel Nederlanders heb ik hier niet gezien. Maar dat is ook typisch voor Sluis. Als de Belgen niet komen, dan is hier niemand. Zij zijn ons cliënteel."

Controle is niet eenvoudig

Strikt genomen is het niet toegelaten om als Belg in Nederland op een terras te gaan zitten. "Het is enkel de bedoeling om familiebezoeken te doen", verduidelijkt burgemeester Coens van Damme. "Of om te winkelen als het absoluut nodig is. Zomaar even een uitstapje maken of een terrasje doen, mag niet. Die maatregel moet voorkomen dat er te veel volk samenkomt." Maar controle is moeilijk. "Ik kan me niet inbeelden waar de politie op zou moeten controleren", zegt Liesbeth. "De grens is open. In Nederland is het perfect toegelaten om op een terras te zitten, met een aantal veiligheidsvoorwaarden uiteraard. Maar als we die voorwaarden volgen, dan zie ik niet in waarop de Nederlandse politie de mensen zou moeten aanspreken. En de Belgische politie mag hier niet komen." 

Isolde Van Eenooghe van de de politiezone Damme/knokke-Heist is zich bewust van het probleem. "De bedoeling is nu extra verkeerscontroles te doen aan de grens en ons vooral te richten op alcohol." Maar de beste oplossing is volgens burgemeester Coens om nog iets langer geduld te hebben. "Het ziet ernaar uit dat we binnenkort ook in eigen land weer een terrasje zullen kunnen doen, zonder regels te overtreden en problemen te riskeren. Dus waarom niet?"

Ook in Maastricht doken gisteren al Vlamingen op terrasjes op, zo kon onze ploeg van "Het Journaal" vaststellen:

Video player inladen...