Beeld: Pierre Alexis (Facebook)

Opvallende beelden: vos steelt op klaarlichte dag handtas uit garage in Vorst: "Er zat nochtans geen eten in"

Opmerkelijke beelden uit de Brusselse deelgemeente Vorst: een toevallige voorbijganger heeft gefilmd hoe een vos rustig een openstaande garage binnen sluipt, om daar aan de haal te gaan met een handtas. Het dier is duidelijk niet mensenschuw, en trekt met de tas in de bek de straat op. Brusselaar Pierre Alexis kon het dier tijdens die opvallende actie filmen en deelde de beelden op Facebook. Hij ging vervolgens achter de vos aan, om de handtas te onderscheppen en weer terug te brengen naar de eigenaar. "Die kon er best om lachen, want de vos is bij ons in de buurt wel bekend", vertelt hij aan VRT NWS.

Dat er in de Brusselse binnenstad een vos opduikt, is niet zo opmerkelijk of uitzonderlijk. De diersoort is al enkele jaren terug in onze hoofdstad. Ook op de terreinen van de VRT in Schaarbeek leeft er bijvoorbeeld een vossenfamilie. Maar een diefstal op klaarlichte dag door een vos: dat is wel ongezien. Brusselaar Pierre Alexis kon het tafereel vastleggen, in de buurt van het Constantin Meunierplein, vlak bij waar hij woont. De vos sluipt onder de openstaande garagepoort door, komt naar buiten met een zwarte handtas, en wandelt daarmee rustig de straat op alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. 

Bekijk hier de beelden:

"Wat een kapoen, die vos!", schrijft Pierre op Facebook. Hij heeft zelf al vaker vossen gezien in Vorst, maar op een diefstal kon hij de dieren nooit eerder betrappen. "Sinds de lockdown zijn de vossen precies actiever geworden. Het is de eerste keer dat ik een vos zie op klaarlichte dag, en dat is toch wel bijzonder. Ik wandelde toevallig voorbij toen ik hem daar zag zitten, vlak bij dat huis. Ik ben dan maar beginnen filmen, en ik heb op dat filmpje enorm veel reactie gekregen. Dat heeft me wel verbaasd."

Het filmpje eindigt met beelden van de vos die met de handtas op wandel gaat. "Ik ben het dier dan op een afstand gevolgd tot aan zijn woonplaats, een burcht in de voortuin van een woning. Daar heeft hij de handtas netjes laten vallen. Ik heb er niet om moeten vechten in elk geval", lacht Pierre.

"Ik ben die handtas dan gaan terugbrengen naar het huis in kwestie. De mensen daar reageerden niet helemaal verrast, want ze hadden de vos al verschillende keren gezien. Ze konden er dus wel om lachen. Ik vraag me alleen af waarom de vos die handtas heeft meegenomen, want er zat geen eten in."

De vos is bekend bij ons in de buurt. De mensen die werden bestolen, konden er dus om lachen.

Pierre Alexis, filmde de stelende vos in Vorst

"Ga vossen niet voederen, laat hen jagen"

Dat vossen die in grootsteden wonen niet bepaald mensenschuw zijn, is bekend. Maar Pierre wil toch weten of het gedrag van de stelende vos enigszins "normaal" is. Hij neemt daarom contact op met gezondheidsinstituut Sciensano, de laatste maanden vooral bekend van de dagelijkse persconferentie over de coronacijfers, en informatie rond de coronamaatregelen.

"Vrienden hadden me erop gewezen dat de vos misschien ziektes met zich meedraagt, omdat hij zich zo tam gedraagt tegenover mensen. Dat zou een teken daarvan zijn. Maar Sciensano heeft me verzekerd dat het risico hierop heel klein is, want hondsdolheid komt al bijna 20 jaar niet meer in ons land voor. Ze hebben me verzekerd dat vossen eigenlijk vriendelijke dieren zijn, waar we niet bang voor moeten zijn. Ze hebben zich extreem goed aangepast aan samenleven met mensen", zegt Pierre.

"Belangrijk is wel dat mensen een vos niet gaan voeden. Het is belangrijk om hen te laten jagen en voedsel te laten zoeken op eigen kracht. Als je dus een vos opmerkt in je tuin, zet er dan zeker geen eten voor klaar."

Meest gelezen