Radio 2

Woonzorgcentrum in Assenede maakt zich klaar voor nieuwe bewoners: “Iedereen moet 14 dagen in isolatie”

Vanaf 8 juni mogen de Vlaamse woonzorgcentra nieuwe bewoners opnemen, zo ook in woonzorgcentrum Sint-Jozef in Assenede. “Het is goed dat er steeds meer dingen mogen, maar het is ook spannend”, klinkt het. “Hopelijk kunnen we het virus buitenhouden.” 

Door de coronamaatregelen konden woonzorgcentra sinds 12 maart geen nieuwe bewoners ontvangen. “Terwijl de nood wel blijft”, vertelt Naiké Costa van wzc Sint-Jozef in Assenede. Vanaf 8 juni kan dat wel weer: “En dat is op zich goed nieuws, want er staan heel wat mensen op de wachtlijst.” 

Kamerisolatie

“We moeten wel alert blijven”, gaat Costa verder. “Het is belangrijk om een veilige woon- en werkomgeving te hebben. We zijn nu coronavrij en willen dat ook zo houden. Daarom wordt elke nieuwe bewoner getest op het coronavirus, en moeten ze 14 dagen in kamerisolatie. Daarna worden ze opnieuw getest, en als het weer negatief is, kunnen ze meedraaien in het normale systeem.” 

Balans vinden

“Ik vind het wel belangrijk om mee te geven dat de lockdown in de woonzorgcentra nog niet op zijn einde loopt”, zegt Costa nog. “Alle maatregelen blijven gelden. Zo is er nog steeds geen vrij bezoek toegelaten. Het virus is nog niet helemaal weg, dus de waakzaamheid is groot. De wereld gaat steeds meer open, de bubbels van de medewerkers breiden uit en er komt opnieuw een kapper langs in ons centrum… Dat is eigenlijk best eng. Ik heb al veel slapeloze nachten gehad. Het is nu kwestie van het vinden van de juiste balans tussen “iets meer ontspannen en toch alert blijven".”