Videospeler inladen...

Binnenlandse reizen kunnen weer vanaf 8 juni, de meeste Europese reizen vanaf 15 juni

Reizen wordt binnenkort weer mogelijk, zij het met enkele beperkingen. Nu ons land afstevent op fase 3 van de exit uit de coronalockdown, gaan de grenzen weer open. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) vanmiddag meegedeeld na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Ontdek hier wat weldra weer mogelijk is. 

Goed nieuws voor al wie had gevreesd dat het dit jaar vakantie in eigen tuin of in het het park om de hoek zou worden: we mogen weer op reis. Denk nu niet dat u meteen naar een of ander tropisch strand kan, want er gelden nog altijd beperkingen. Hieronder een kort overzicht van wat wel kan.

  • Vanaf 8 juni kunnen reisjes in eigen land van 1 of meerdere dagen.
  • Vanaf 15 juni gaan de grenzen weer open en kan u op reis naar alle lidstaten van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de vier Schengenlanden die niet tot de EU horen (IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein). "Elk land besluit zelf over de opening van zijn grenzen", waarschuwt premier Wilmès. Als u dus naar een Europees land op reis wil, raadpleeg de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Voor reizen buiten Europa moet u nog even geduld hebben, want hierover moet nog overleg op Europees niveau worden gehouden.

Dit is bijzonder goed nieuws want dit geeft perspectief

Koen Van den Bosch (Vereniging van Vlaamse Reisbureaus)

De Vereniging van Vlaamse Reisbureaus is tevreden dat het toerisme weer kan opstarten. "Dit is bijzonder goed nieuws want dit geeft perspectief", zegt woordvoerder Koen Van den Bosch. Ook de reissector wijst erop dat het de landen van bestemming zijn die uiteindelijk beslissen of u erin mag.

"We gaan moeten rekening houden met heel wat voorwaarden zoals we dat ook thuis doen", aldus Van den Bosch. "Dat zal ook op de bestemmingen moeten gebeuren. Het zal dan ook cruciaal zijn dat de reiziger die naar het buitenland wil gaan maximaal geïnformeerd is."

“Onze focus zal op vakantie in eigen land liggen,” zegt Peter De Wilde van Toerisme Vlaanderen. Vorig jaar koos maar 15 procent van de mensen die langer dan vier nachten op reis gaat voor een bestemming binnen België, maar volgens De Wilde zal dit in 2020 anders zijn.

Volgens Maxime Sonneville van hoteluitbater Hestia Hospitality Group staat de Belgische hotelsector klaar voor een stormloop van dichtbijvakanties. “We merken dat de hotelsector erg staat te springen om weer aan de slag te gaan, weliswaar met veiligheid voorop. We zijn dan ook erg blij met de beslissing van de regering”,  zegt Sonneville.

Dit is gematigd goed nieuws

Piet Demeyere (TUI)

"Dit is gematigd goed nieuws", reageert Piet Demeyere van touroperator TUI in "De wereld vandaag". TUI is vooral blij dat de regering een concrete datum en een concreet plan heeft naar voren geschoven.

"Schengen is prima voor een heel aantal belangrijke Europese vakantielanden, maar sluit niet aan bij ons hele programma. Wij hebben een heel aantal bestemmingen die niet in Schengen vallen - Turkije, Marokko, Egypte, ... - en toch een derde van ons programma voorstellen." Demeyere hoopt dat er binnenkort meer duidelijkheid kan komen voor de niet-Europese bestemmingen.

TUI heeft al zijn vluchten geschrapt tot en met 18 juni, maar hoopt vanaf 19 juni weer te kunnen gaan vliegen.

We willen de luchthaven zo veilig maken zodat mensen met een gerust hart kunnen reizen

Ihsane Chioua Lekhli (Brussels Airport)

Brussels Airport verwacht een geleidelijke heropstart. Momenteel zijn er een 60-tal vluchten per week op de luchthaven. Woordvoerster Ihsane Chioua Lekhli verwacht dat dit er vanaf 15 juni 140 à 150 per week zullen worden. 

Op de luchthaven gelden nu al heel wat veiligheidsmaatregelen, maar vanaf 15 juni zal iedereen langs een thermische camera naar binnen moeten. "Wiens temperatuur te hoog is, kan de toegang tot de luchthaven geweigerd worden", zegt Ihsane Chioua Lekhli. Bagagetrolleys zullen met UV-licht worden ontsmet en de vloer zal door robots met UV-licht worden gedesinfecteerd. "We willen de luchthaven zo veilig maken zodat mensen met een gerust hart kunnen reizen", aldus Chioua Lekhli.

Bekijk hier een overzicht van de reismogelijkheden in Europa:

Videospeler inladen...

Meest gelezen