Cafébaas over heropening horeca: "Voorwaarden zijn onhaalbaar voor veel zaken"

De voorwaarden om cafés te kunnen heropenen, zijn onhaalbaar voor sommige eigenaars. Vandaag beslist de Nationale Veiligheidsraad over een eventuele heropening van de horeca.  De voorwaarden die met zo'n heropening gepaard gaan, zijn al bekend. "En sommige regels zijn echt absurd", vindt cafébaas Jens Wouters uit Sint-Pieters-Leeuw.

Later vandaag horen we wanneer we weer op café mogen gaan. Hoe een cafébezoek er in de toekomst zal uitzien, weten we al ongeveer. Cafés zullen zoveel mogelijk op reservatie moeten werken, het bedienend personeel moet mondmaskers dragen, tafels en stoelen moeten na het vertrek van de gasten ontsmet worden. Deze en een heleboel andere regels zijn te lezen op een website om de heropstart van horecazaken te vergemakkelijken. "Maar het zijn te veel voorwaarden", zegt Jens Wouters, uitbater van café 't Leeuwke in Sint-Pieters-Leeuw.

"Ik kan dat niet doen zonder extra investeringen, zonder extra personeel, zonder nog meer verlies te maken", vertelt Jens in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik dacht bijvoorbeeld staantafels te plaatsen op mijn terras, om zo meer mensen te kunnen plaatsen, met toch de nodige afstand tussen de tafels. Maar dat mag niet. Het moeten zitplaatsen zijn." Jens is er ook niet over te spreken dat er niet gerookt mag worden op het terras. "Mijn klanten mogen dus nergens meer roken, dat vraagt ook een aanpassing van hen."

Bierglazen op 60 graden wassen, mag eigenlijk niet. Dan krijg je geen mooie schuimkraag.

Caféuitbater Jens Wouters

Een andere maatregel die niet haalbaar is volgens Jens, is de regel dat alle bestek, servies en glazen op 60 graden gewassen moeten worden. "Dat wil zeggen dat we de glazen in een afwasmachine moeten wassen. Dat duurt te lang, willen we dat het sneller gaat, dan moeten we een ander afwasmachine kopen, maar dat is een te grote investering voor de korte tijd dat we die nodig hebben. Bovendien mag je bierglazen niet op 60 graden wassen, dan krijg je geen mooie schuimkraag."

"We blijven hoopvol, en houden de moed er in, maar dit wordt een heel moeilijke keuze. Wat gebeurt als er iets mis loopt, worden we dan gestraft, beboet? Is het onze fout als de curve weer omhoog gaat? En dan heb ik het enkel over de (kleine) dorpskroeg. Met een restaurant wordt het zowaar nog ingewikkelder. Op deze manier moet ik mijn café nog langer dichthouden, tot de maatregelen wat afzwakken."

Meest gelezen