Video player inladen...

De 21 seconden stilte van de Canadese premier Justin Trudeau: "Kritiek op Trump, zonder hem bij naam te noemen"

Een ongemakkelijk moment gisteren tijdens een persconferentie van de Canadese premier Justin Trudeau. Hij kreeg de vraag wat hij vond van de reactie van de Amerikaanse president Donald Trump op de dood van George Floyd en de daarop volgende protesten. 21 seconden lang zocht Trudeau naar een antwoord. 21 seconden waarin het stil bleef en hij in de camera's staarde.

Meer dan een week geleden stierf de zwarte Amerikaan George Floyd nadat hij in de stad Minneapolis door een team blanke agenten was tegengehouden. Een van de agenten hield Floyd minutenlang tegen de grond, met zijn knie op diens keel gedrukt. Sindsdien zijn overal in de VS protesten ontstaan tegen het optreden van de politie tegen zwarte Amerikanen en het racisme in de Amerikaanse samenleving.

Maandag hielden enkele duizenden mensen een vreedzaam en wettelijk toegelaten protest in Lafayette Park in Washington, net tegenover het Witte Huis. Daar was een toespraak gepland van president Donald Trump in de Rozentuin. Daarin zei hij dat hij troepen van het leger ("National Guard") wilde inzetten als de gouverneurs van de staten de protesten niet onder controle kregen.

De betogers in Lafayette Park werden vervolgens met traangas en rubberkogels uit elkaar gedreven. Trump wandelde daarna het vrijgemaakte park over en ging naar St. John's Episcopal Church, een symbolische plek die ook wel de "kerk van de presidenten" genoemd wordt. Hij liet er zich voor de poort fotograferen met een bijbel in de hand. Over Floyd, de kerk en de manifestanten die de politie verwijderd had, zei hij niets.

"Het is een tijd om mensen bij elkaar te brengen"

De Amerikaanse president kreeg daarop heel wat commentaar. Op een persconferentie gisteren kreeg de Canadese premier Justin Trudeau de vraag wat hij van Trumps reactie vond. Trudeau bleef stil. En dat bleef hij, 21 seconden lang. 21 seconden waarin hij in de camera keek en lang wachtte om iets te zeggen.

Na de lange stilte antwoordde Trudeau uiteindelijk: "We kijken allemaal met afschuw en verbijstering naar wat er in de Verenigde Staten gebeurt. Het is een tijd om mensen bij elkaar te brengen, het is een tijd om naar elkaar te luisteren. Het is tijd om te leren wat onrecht is, om onder ogen te zien dat er ondanks jaren van progressie nog altijd onrecht wordt aangedaan."

Trudeau, die doorgaans snel een antwoord klaar heeft, houdt zich meestal op de vlakte als het gaat over het beleid van Donald Trump. Het feit dat Canada voor zijn export voor 75 procent afhankelijk is van de Verenigde Staten, is daar allicht niet vreemd aan.

Bekijk hier de reactie van Justin Trudeau: (lees verder na de video)

Video player inladen...

"Kritiek op Trump, zonder dat hij die bij naam noemt"

Naast de vraag wat Trudeau van Trump vond, kreeg hij in een adem ook de vraag welke boodschap hij zou uitsturen als hij er niets over zou zeggen. "Hij had die directe vraag duidelijk niet verwacht", zegt Nelson Wiseman, een professor politieke wetenschappen aan de Universteit van Toronto, aan het persagentschap AP. "Ik denk dat hij erover nadacht of hij wel een antwoord wilde geven, en dat zou opgevat kunnen worden alsof hij Trump niet wou bekritiseren."

"Zijn opmerkingen zijn kritiek op Trump, zonder dat hij Trump zelf bij naam noemt. Het is wijs dat hij Trump niet rechtstreeks genoemd heeft. De Amerikaanse president heeft in het verleden al getoond dat hij uit zijn krammen kan schieten ook als hij niet rechtstreeks aangesproken wordt", zegt Wiseman.

Wiseman verwijst naar het einde van de G7-top in Quebec, in Canada, in 2018. Premier Trudeau zei daar dat hij zich niet wilde laten afdreigen in de gesprekken over een nieuw vrijhandelsverdrag tussen Noord-Atlantische staten. President Trump noemde Trudeau daarop "zwak" en "oneerlijk". Hij voerde ook tijdelijk hoge importtarieven in op staal en aluminium uit Canada en Mexico. Canada is de grootste leverancier van staal en aluminium aan de Verenigde Staten.