Droogste maand mei sinds 1833: ook brouwerij De Koninck springt zuiniger om met water

De voorbije maand mei was de droogste maand mei in bijna 200 jaar. Ook aan brouwerijen wordt daarom gevraagd om zuiniger met water om te springen. Brouwerij de Koninck in Antwerpen is daar al volop mee bezig.

Bier bestaat voor 90 procent uit water. Daarmee is water naast hop, graan en gist een van de vier basisingrediënten voor bier. Maar naast het water dat in het bier zit, is er ook veel water nodig voor het brouwproces. "Gemiddeld is er 6 tot 7 liter water nodig om 1 liter bier te brouwen. De leidingen moeten bijvoorbeeld gereinigd worden en daar is veel water voor nodig", zegt Sven De Kleermaeker van brouwerij de Koninck in Antwerpen.

We gaan voortdurend op zoek naar manieren om water te besparen. Het is een doorlopend proces.

Het is sinds 1833 geleden dat de maand mei zo droog was. Het is dus belangrijk om aandacht te schenken aan het waterverbruik. "In brouwerij De Koninck zijn we daar al vele jaren mee bezig, we gaan voortdurend op zoek naar manieren om water te besparen.  Het is een doorlopend proces," zegt De Kleermaeker. "We hebben bijvoorbeeld nieuwe installaties die water recupereren, zodat we het kunnen herbruiken om bijvoorbeeld een biertank proper te maken. Wij hebben ons waterverbruik momenteel kunnen verminderen naar 2.6 liter water per liter bier." 

Heropening cafés en restaurants

Vandaag beslist de veiligheidsraad over de heropening van de cafés en restaurants. "We zijn meer dan klaar voor die heropening en wachten vol ongeduld. Het zal tijdelijk een nieuwe situatie zijn en het zal wennen zijn voor veel mensen. We zijn de afgelopen weken bezig geweest om alle leidingen grondig te reinigen. Zo kunnen we als het café weer opent, kwalitatief bier geven," vertelt De Kleermaeker.

Een 'Coronabolleke' of 'Coronaduvel' komt er niet.

Een 'Coronabolleke' of 'Coronaduvel' komt er niet. "We gaan het houden bij het gewone Bolleke en de Tripel d'Anvers. We gaan nog speciale zaken doen, maar we focussen ons vooral op wat we hebben," voegt De Kleermaeker toe.

 

Meest gelezen