Fietsersbond Lubbeek wil betere fietspaden en geeft gemeente fietswrak cadeau

De Fietsersbond van Lubbeek heeft vandaag een ludieke actie gehouden voor meer en veiligere fietspaden in de gemeente. De schepen van mobiliteit kreeg symbolisch een fietswrak. Uit een recent onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat Lubbeek op vlak van fietspaden het slechtst scoort van alle kleinere gemeenten in Vlaanderen. 

"Er zijn niet alleen te weinig fietspaden in Lubbeek, maar diegene die er zijn, zijn ook niet altijd veilig", zegt Jan Frederickx van de Fietsersbond Lubbeek. "In het centrum bijvoorbeeld is er een rotonde waar het onduidelijk is waar je moet fietsen. Auto's parkeren daar ook kriskras door mekaar dus dat moet dringend aangepakt worden. Een ander pijnpunt is de steenweg tussen Lubbeek en Leuven. Langs die baan liggen alleen moordstrookjes, geen fietspaden." 

Fietswrak en rode lantaarn

De Fietsersbond Vlaanderen deed eind vorig jaar een bevraging bij fietsers over de fietspaden. "In dat onderzoek eindigde Lubbeek als laatste van alle gemeenten met minder dan 20.000 inwoners", vertelt Jan Frederickx. "Omdat het vandaag Wereld Fietsdag is, hebben we een symbolisch cadeau gegeven aan de schepen voor mobiliteit, namelijk een fietswrak en een rode lantaarn. De schepen heeft daar vrij goed op gereageerd. Het kwam ook niet als een verrassing natuurlijk. Ook uit vorige onderzoeken is al gebleken dat Lubbeek zeer slecht scoort op vlak van fietsinfrastructuur." 

De Fietsersbond hoopt dat er snel iets verandert. "Op korte termijn wordt er een werkgroep opgericht door de gemeente", zegt Frederickx, "en daar zullen wij als Fietsersbond ook bij betrokken worden." 

Meest gelezen