Niet op café of naar winkel, dat voelt fiscus hard: 600 miljoen in plaats van 3,8 miljard uit btw-inkomsten in april

Door de coronamaatregelen is een groot deel van onze economie dit voorjaar tot stilstand gekomen. Dat is nu ook zichtbaar in de cijfers van de fiscale ontvangsten, het geld dus dat de overheid binnen krijgt uit allerlei belastingen.  De inkomsten uit btw bijvoorbeeld daalden met meer dan 80 procent. Al gaat het deels om uitstel.

April is de eerste maand waarin de coronamaatregelen van kracht waren voor de volledige duur van de maand. Geen cafébezoek meer, niet meer winkelen, geen uitstapjes meer, want dat alles werd verboden midden maart. Het economische effect dat zich begon te laten voelen in het tweede deel van maart, zette zich in april in volle kracht door.

Min 84 procent

De cijfers zijn dan ook confronterend. Het spectaculairst is de daling bij de inkomsten uit BTW, de inkomsten dus uit consumptie. Die daalden met 84% tegenover april vorig jaar. Daar waar de fiscus in april 2019 3,8 miljard euro binnen kreeg uit btw, is dat dit jaar maar ruim 600 miljoen euro.

Uitstel of afstel

Daar moet wel een belangrijke kanttekening bij worden gemaakt. Eén van de maatregelen die de overheid nam om de economie te steunen, was uitstel verlenen voor allerlei betalingen. Ondermeer ook voor de betaling van de btw. Zeker in de maand april kan dat een groot effect hebben, want heel wat zelfstandigen en ondernemingen betalen dan ineens voor het hele kwartaal.

De vraag is alleen in hoeverre uitstel ook afstel kan worden. Een deel van de consumptie die niet gerealiseerd kon worden door de coronamaatregelen, zal later worden ingehaald maar een deel zal natuurlijk gewoon wegvallen. En vooral: als bedrijven intussen failliet gaan, vallen hun btw-afdrachten uiteraard ook weg.  

Niet alleen btw

Naast de btw zijn ook andere belastinginkomsten teruggevallen in april. Het gaat ondermeer om de bedrijfsvoorheffing en de voorafbetalingen, twee vormen van belastingen die je vooruit betaalt op je inkomsten. Het is logisch dat die dalen als er veel mensen (tijdelijk) werkloos zijn of als ondernemingen niet actief zijn. Hier gaat het om een terugval van telkens ruim een derde. Of in euro: min twee miljard voor de voorafbetalingen en min 1,3 miljard voor de bedrijfsvoorheffing.

BELGAIMAGE

Ook voor de bedrijfsvoorheffing en de voorafbetalingen is er uitstel verleend. Dus ook hier kan er later nog extra geld binnenvloeien bij de fiscus. Als de bedrijven de crisis overleven. Alles samen is er in de maand april zeven miljard euro minder naar de schatkist gevloeid dan in april 2019. Dat is bijna de helft minder.

"De daling was verwacht"

Verschillende experts bij de overheid wijzen erop dat de daling ingecalculeerd was, toen er beslist werd ondernemingen tijdelijk uitstel te verlenen van allerlei belastingen. Een maatregel die genomen werd om bedrijven extra zuurstof te geven in een moeilijke periode.  

"Het is de rol van de overheid in een zware economische crisis om te bufferen, zodat gezinnen en bedrijven niet in zware financiële problemen  komen"

Iets gelijkaardigs is ook te horen bij het kabinet van Alexander De Croo, minister van Financiën (Open VLD). Ook daar klinkt het dat deze daling van de overheidsinkomsten verwacht was. "De overheid moet nu bufferen om te voorkomen dat gezinnen en bedrijven in zware financiële problemen komen. Dat is de rol van de overheid bij een zware economische schok als deze."

Velen wijzen er ook op dat het om een tijdelijke daling gaat. Of dat zo is, en in hoeverre die gecompenseerd zal worden door latere inkomsten, zal nog moeten blijken.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen