MARGO GHIELENS

Geen oehoekuikens meer op balkon in Geel: "Jongen vielen te vaak uit het nest"

Jos Baart uit Geel was lokaal wereldnieuws toen een oehoe, de grootste uilensoort van Europa, besloot op zijn balkon in het stadscentrum te nesten. "Uit voorzorg heb ik de drie uilskuikens gisteravond weggebracht naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. De jongen vielen te vaak uit het nest", vertelt Jos op Radio 2 Antwerpen.

"Zeven weken lang heb ik van de oehoekuikens op mijn balkon mogen genieten", zegt Jos Baart uit Geel in "Start Je Dag". "De drie jongen wogen al meer dan 2 kilogram en waren groter dan een kip. Maar de laatste tijd moest ik ze elke ochtend op straat oprapen. De jonge uilen denken dat ze al kunnen vliegen. Helaas is dat niet zo en het gevaar voor trucks en auto's is te groot. Gisteravond heb ik de drie oehoekuikens naar het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen gebracht. Daar kunnen ze in alle veiligheid opgroeien."

74 oehoespotters onder balkon

De aandacht voor de Geelse oehoes zal Jos niet missen. "Afgelopen weekend stonden er 74 mensen onder mijn balkon om naar de oehoes te kijken. Ik heb heel veel reacties gekregen en mensen leren kennen, maar het mag stoppen", zegt Jos op Radio 2 Antwerpen. "Hoe mooi het ook was, ik ga ervoor zorgen dat er volgend jaar geen oehoe meer op mijn balkon kan nesten."