Gentse schooldirecteur: "Waarom mogen middelbare scholen geen examens afnemen in grote zalen, terwijl UGent dat wel mag in Flanders Expo?"

Directeur Werner Claeys van het Gentse Sint-Pietersinstituut klaagt aan dat middelbare scholen zich aan heel strikte klasbubbels moeten houden voor het afnemen van examens, terwijl hogescholen en universiteiten wél een massa studenten mogen samenbrengen, in Flanders Expo bijvoorbeeld. "Waarom mogen wij onze sportzaal dan niet gebruiken? Waar is de logica?"

"Wij zijn volop bezig met het organiseren en plannen van de examens", begint directeur Werney Claeys zijn verhaal. "Onze mogelijkheden zijn beperkt, want we hangen vast aan de klasbubbels van 14 personen. Dat is een richtlijn van de overheid, dus wij houden ons daaraan. Maar als ik dan in het journaal zie dat hogescholen en universiteiten die bubbels mogen doorbreken voor het afnemen van examens - weliswaar met aandacht voor social distancing - dan vraag ik mij af waarom wij dat niet mogen. Waar is de logica?"

Gebonden aan bubbel van 14

Het Sint-Pietersinstituut beschikt over een grote studiezaal en een grote sportzaal die de school graag ten volle zou benutten. "Wij kunnen daar perfect 50 à 60 leerlingen op een veilige manier plaatsen. Maar dat gaat niet omdat wij gebonden zijn aan die bubbel van 14, hoe groot de zaal ook is", zucht de directeur. 

Een grotere zaal betekent minder organisatie en minder toezichters

"De regels van 4 vierkante meter per persoon, 8 meter voor de leerkrachten, anderhalve meter afstand, ... Daar hebben wij allemaal geen probleem mee. Integendeel. We passen die regels graag toe, maar dan liefst ook in onze grote zalen. Het zou ons een hoop organisatorisch werk en inspanningen besparen. Als we zo'n grote zaal als examenlokaal kunnen inrichten, hebben we bijvoorbeeld ook minder toezichters nodig", verduidelijkt directeur Werner Claeys.

Weyts wacht op veiligheidsraad

Het kabinet van minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) liet ondertussen weten dat het bezig is met de kwestie en wacht op antwoord van de Nationale Veiligheidsraad. "Nu rest ons nog de vraag: wanneer komt dat antwoord? Wij moeten dringend de examenroosters afwerken. We kunnen de leerlingen en hun ouders niet eeuwig laten wachten. Hopelijk krijgen wij snel meer duidelijkheid van de overheid", concludeert directeur Werner Claeys. 

Meest gelezen