DIRK WAEM / Belga

Terrassen in Gent krijgen extra ruimte van de stad: "Zo kan horeca veilig heropenen"

Horeca-uitbaters in Gent kunnen extra ruimte aanvragen voor hun terras. Dat heeft het stadsbestuur beslist, om zo de sector meer ademruimte te geven en te helpen bij een veilige heropening. "De voorwaarde is wel dat passanten nog veilig langskunnen", verduidelijkt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). Ook de terrastaksen vallen weg tot eind september.

De Nationale Veiligheidsraad maakt vandaag bekend of, wanneer en hoe horecazaken mogen heropenen. Maar de stad Gent laat nu al weten dat zij de horeca-uitbaters een handje gaan helpen. "Ze kunnen een aanvraag indienen om de oppervlakte van hun terras te vergroten", zegt schepen van economie Sofie Bracke (Open VLD). "De tafels zullen ver uit elkaar moeten staan voor de social distancing, dus willen we uitbaters de kans geven om meer tafels te plaatsen. In het stadscentrum mag de oppervlakte verdubbelen. In de deelgemeenten mag je zelfs een verviervoudiging aanvragen."

Veilige passage

Het moet natuurlijk wel mogelijk zijn, benadrukt schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen): "Zowel horecabezoekers als passanten moeten zich veilig kunnen bewegen." Watteeuw vermeldt ook dat de inname van parkeerplaatsen een mogelijkheid is. "Op de plek van één auto kunnen veel drankjes gedronken worden."

Op de plek van één auto kunnen veel drankjes gedronken worden

Schepen van mobiliteit Filip Watteeuw (Groen)

Voor alle centrumpleinen (Vrijdagmarkt, Korenmarkt, Sint-Baafsplein, Oude Beestenmarkt, Vlasmarkt) en Oostakker Dorp maakt de stad al pro-actief een terrasplan. Horeca-uitbaters moeten wel nog steeds zelf een aanvraag indienen als ze daar gebruik van willen maken. De stad is ook bereid om voor voor pleinen in andere wijken en deelgemeenten zo'n plan op te maken, als daar nood aan is. 

De uitbreiding van terrassen wordt voorlopig toegestaan tot 30 september 2020. Tot die tijd laat de stad ook de terrastaks vallen.

Meest gelezen