Foto: Groen

Groen Vilvoorde roept op tot actie in strijd tegen droogte: "Wachten tot het regent, dan is het te laat"

Groen Vilvoorde wil niet wachten op de verschillende plannen, die nu op tafel liggen, om de droogte tegen te gaan. Volgens de partij is het nu tijd voor actie en moet er snel werk gemaakt worden van het hemelwaterplan.

Sinds een kleine twee weken geldt op verschillende plaatsen in Vlaams-Brabant een sproeiverbod: er mag geen drinkwater meer gebruikt worden om auto's te wassen, een zwembad te vullen of om planten water te geven. Dat allemaal om scenario's zoals in Overijse te vermijden, waar er amper nog water uit de kraan kwam. Ook in Vilvoorde vreest men de droogte. Volgens metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) staat het grondwaterpeil er "zeer laag".

Meer bewustzijn en verantwoordelijkheid

Dat lage grondwaterpeil is voor de partij Groen het signaal om dringend werk te maken van een daadkrachtig beleid. "Op Vlaams niveau heeft minister Demir een Waterbeleidsnota op tafel gelegd", zegt Schepen Barbara de Bakker (Groen). "Maar ook als gemeente moeten we actie ondernemen en liefst nu voor het te laat is. Want er is dringend nood aan meer bewustzijn en meer verantwoordelijkheid." 

Vilvoorde heeft in vergelijking met andere steden heel wat beton, klinkers en tegels liggen, waar water niet kan insijpelen

Barbara De Bakker, schepen Vilvoorde

Zo wil de partij dat er snel werk wordt gemaakt van het hemelwaterplan dat door de gemeente werd opgesteld. "Vilvoorde heeft in vergelijking met andere steden heel wat beton, klinkers en tegels liggen, waar water niet kan insijpelen", verduidelijkt de schepen. "Denk maar aan de leegstaande industriegebouwen of voortuinen die als oprit werden ingericht. Dit moet nu veranderen. We moeten kijken op welke manier we regenwater beter kunnen opvangen en hoe we ervoor kunnen zorgen dat er minder verhard wordt of hoe we verharding kunnen weghalen."

Tips

Maar volgens de partij moet er niet enkel gewacht worden op plannen , maar kan er nu al overgegaan worden tot actie. "Er zijn veel manieren om zuinig om te springen met drinkwater en om het zo veel mogelijk te hergebruiken", klinkt het bij de partij. Op de partijwebsite kan je een aantal voorbeelden lezen: 

  • Vang het water op: zet een emmer in de douche en in de keuken en gebruik dat voor je planten
  • Sla een auto-wasbeurt over
  • Laat je tuin wat verwilderen; zo houdt je tuin het water vast.