Yorick Jansens

Handel in illegale pesticiden: "Antwerpse haven is een draaischijf"

De handel in illegale pesticiden levert grote winsten op. De haven van Antwerpen blijkt de op een na belangrijkste haven te zijn voor de invoer van pesticiden voor heel Europa, na Rotterdam. Een en ander blijkt uit onderzoek van een internationaal consortium onderzoeksjournalisten. Voor ons land werkte het weekblad Knack daaraan mee.

Volgens het consultancybedrijf Philips McDougall is de markt van pesticiden in Europa (EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) goed is voor een jaaromzet van 11 miljard euro. Naar schatting 10 procent van die handel is illegaal. En dat is veel. De winstmarges zijn dan ook hoog. "In China koop je producten voor 15 tot 20 euro per liter, in Europa verkoop je ze voor 80 tot 100 euro. Breng je je transport- en verpakkingskosten mee in rekening, dan maak je 50 euro winst per liter", zegt expert Rien van Diesen van de Europese politiedienst Europol aan Knack.

Omdat ze niet de geldende strengere procedures doorlopen, weet niemand hoe gevaarlijk illegale pesticiden zijn. Maar ze houden grote risico's in. Niet alleen voor het leefmilieu, maar ook voor consumenten en landbouwers, en voor overheden en fabrikanten die belastingen en inkomsten zien verdwijnen. In ons land is het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) belast met het opsporen van illegale pesticiden. De voorbije 5 jaar onderschepte het FAVV in de haven van Antwerpen en op de luchthaven van Zaventem 20 illegale zendingen met pesticiden.

Haven van Antwerpen is een draaischijf

De grootste inbeslagnames gebeuren in Antwerpen. "Antwerpen is de op één na belangrijkste haven voor de invoer van pesticiden voor heel Europa, na Rotterdam", zegt Hélène Bonte, woordvoerster van het FAVV, aan Knack. Volgens de douane is 80 procent van de pesticiden die via Antwerpen binnenkomen bestemd voor andere Europese lidstaten. Dat maakt Antwerpen een internationale draaischijf van pesticiden, legale en illegale.

Eind april schreef Knack dat het Antwerpse parket een onderzoek voert naar de import van illegale pesticiden via de haven van Antwerpen. Het parket van Antwerpen heeft dat nu bevestigd en zegt dat er nog twee andere onderzoeken lopen. Ook het parket van Bad Kreuzberg (Duitsland) startte een onderzoek naar pesticiden die geïmporteerd zijn via Antwerpen.

Meer lezen?

"De perfecte misdaad: trafiek in illegale pesticiden" kan je lezen bij Knack (betalend artikel).

Het onderzoek naar handel in illegale pesticiden is een initiatief van Investigative Reporting Denmark, ondersteund door Journalismfund.eu en Reporters in the field/Robert Bosch Stiftung. Knack werkte samen met De Groene Amsterdammer (Nederland), ARD (Duitsland), EU Observer, IRPI (Italië), Vsquare.org (Polen) en OCCRP. De journalisten bestudeerden tientallen vonnissen en internationale onderzoeksrapporten en deden 76 interviews en 12 aanvragen op basis van de wet op de openbaarheid van bestuur.
Meer info: www.ir-d.dk/illegal-trade

Meest gelezen