Natuurpunt

In Deinze worden grutto's gelokaliseerd met drones: “Als we de nesten niet markeren worden ze kapot gemaaid”

In Deinze heeft Natuurpunt grutto's, dat zijn bijzondere weidevogels, in kaart gebracht met een drone. De vogels broeden hun ei uit in de Leiemeersen, maar als de nesten niet opgemerkt worden, maaien landbouwers ze soms af. “Dankzij de warmtecamera hebben we een aantal nesten gevonden die we nu kunnen beschermen”, zegt de conservator van de Leiemeersen.

Grutto's komen niet vaak voor in België, maar in Deinze zijn er toch enkele aan het broeden. Dankzij het gebruik van een drone kunnen de nesten beter beschermd worden.

Drone met warmtecamera

De nesten van de grutto's zijn niet goed zichtbaar. “De nesten bevinden zich vaak op weilanden, maar ze zijn moeilijk te vinden. Via een drone met een warmtecamera kunnen we die nesten lokaliseren”, legt de conservator van de Leiemeersen Koen Houthoofd uit.

“De nesten zijn bijna onzichtbaar voor landbouwers die aan het maaien zijn. Zeker in een droog voorjaar - zoals nu - wordt er vroeg gemaaid waardoor die nesten gewoon verdwijnen”, zegt Houthoofd nog.

Overleg met landbouwers

In de hele vallei werden nu al een zestal nesten gemarkeerd. “Als we zo'n nest vinden, contacteren we de landbouwer van die percelen om samen te werken om de nesten te beschermen. Zo kunnen de kuikens uit de eieren komen en kan de populatie grutto’s aangroeien.”

Natuurpunt

Meest gelezen