Mike Vandeperre, Natuurpunt Gent

Koppel bevers stoeit in Gentbrugge: "Je mag ze bewonderen maar niet benaderen"

In de Gentse deelgemeente Gentbrugge zorgen 2 bevers voor veel bekijks. Het is dan ook heel uitzonderlijk dat ze daar voorkomen, volgens Natuurpunt Gent. De vereniging roept op om de dieren niet te benaderen. "Bekijk ze alleen van ver. En gun ook andere mensen de kans om de bevers eens te zien."

Al een paar dagen vertoont een koppeltje bevers zich in de Schelde in Gentbrugge. Dat is vrij uniek, want bevers waren op veel plaatsen uitgeroeid. "Maar de laatste jaren doen ze het opvallend beter", laat Natuurpunt Gent weten. "Recent werden er in onze regio nog bevers gezien in de Damvallei in Destelbergen en in de Leievallei rond Drongen en Sint-Martens-Latem."

Ook in Gentbrugge werd al eens eerder een bever gespot. "Dat was een tweetal jaar geleden", herinnert vrijwilliger Marnix Aerssens zich. "Het dier zat toen vast aan de sluiskom. Samen met een paar buurtbewoners en mensen van het vogelopvangcentrum in Merelbeke hebben we de bever toen bevrijd. Ik denk dat dat diertje nu is teruggekomen en een partner heeft meegebracht. Romantisch, hé!"

"Ga niet te dicht, dan jaag je ze weg"

"Net zoals de mens, wordt de bever niet graag gestoord in een romantische bui. Dus alsjeblieft: ga niet te dicht bij de dieren. Maar je mag ze zeker vanop een afstand bekijken", vertelt Aerssens. "Vanop Gentbruggebrug kan je ze bijvoorbeeld heel goed zien en stoor je ze het minst. Dan zwemmen en stoeien ze gewoon verder. Maar als je de bevers via de oevers probeert te bereiken, dan jaag je ze weg."

Natuurpunt Gent vraagt ook om niet egoïstisch te zijn. "Als je de dieren hebt gezien, wees dan blij en wandel weer verder. Blijf niet op dezelfde plek hangen en gun ook andere mensen de kans om de bevers te spotten", besluit Marnix Aerssens.

Meest gelezen