Bubbel tot 10 mensen en horeca open op 8 juni, grenzen open op 15 juni, maar op een bankje zitten mag nog altijd niet

Vanaf 8 juni mogen we onze individuele bubbel uitbreiden tot 10 personen per week en gaan cafés en restaurants onder voorwaarden weer open. Vanaf dan mag u ook in eigen land uitstappen doen, van één of meerdere dagen. Op 15 juni gooit België dan de grenzen weer open. De Veiligheidsraad heeft heel wat versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Herbekijk hier de updates van de dag in de liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De Crem: "Zitten op een bank in het park mag nog altijd niet"

Het lijkt misschien wat vreemd nu maandag de horeca, en de bijbehorende terrasjes, opnieuw opengaat, maar we mogen nog altijd niet gaan zitten op een bankje in het park. Dat laat althans minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) verstaan in een interview met persagentschap Belga.

"De regel is nog altijd van toepassing. Het zich niet bewegend verplaatsen in parken kan het voorwerp uitmaken van een aanmaning en mogelijk een verbalisering", aldus minister De Crem. 

Het principe van het samenscholingsverbod geldt namelijk nog altijd. In dat licht werd bij het begin van de corona-epidemie beslist dat mensen weliswaar mogen wandelen in een park, maar dat ze daarbij niet mogen gaan zitten in het gras of op een bankje. Voor zwangere vrouwen of ouderen werd nadien wel voorzien in een soepele toepassing.

Dit heeft de Veiligheidsraad beslist:

"We zijn begonnen met alles te verbieden, er was een soort van lockdown. Vanaf 8 juni kunnen we anders redeneren, uitgangspunt is onze vrijheid. Alles zal mogelijk zijn, behalve de activiteiten die uitgesloten zijn", zegt premier Sophie Wilmès (MR) op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad.
 
De volgende maatregelen worden versoepeld: 
 
 • Vanaf 8 juni kan de horeca weer open. Cafés en restaurants zullen open mogen op voorwaarde dat ze enkele voorwaarden streng opvolgen (maximaal 10 personen aan tafel, de obers moeten een mondmasker dragen en de afstand van 1,5 meter moet gerespecteerd worden). Alle zaken kunnen openblijven tot 1 uur 's nachts. Ook nachtwinkels mogen openblijven tot 1 uur. Speelhallen, casino's, receptiezalen mogen pas open op 1 juli. Het nachtleven (discotheken, fuiven) zal pas ten vroegste eind augustus kunnen opstarten.
 • Vanaf 8 juni kunnen culturele activiteiten zonder publiek weer doorgaan. Voor culturele activiteiten met publiek (bijvoorbeeld bioscopen of theaters) is het wachten tot 1 juli. Dan worden er wel maximaal 200 mensen toegelaten. Ook pretparken mogen pas op 1 juli open. Kermissen en dorpsfeesten blijven verboden tot 1 augustus, massa-evenementen blijven verboden, al minstens tot eind augustus.
 • Vanaf 8 juni kunnen ook sportactiviteiten hervatten, zonder onderscheid. Trainingen, wedstrijden, binnen en buiten: alles mag weer open, maar opnieuw onder voorwaarden. Alleen bij contactsporten als voetbal, basketbal, judo of worstelen moeten sporters contactloos blijven trainen. Kleedkamers en douches mogen pas op 1 juli opengaan.
 • De zwembaden en wellnesscentra moeten voorlopig nog gesloten blijven, en mogen pas op 1 juli opengaan.
 • Religieuze diensten mogen vanaf 8 juni hervat worden, met maximaal 100 aanwezigen. Vanaf 1 juli wordt dat uitgebreid naar 200 personen.
 • Vanaf 8 juni mag u uitstapjes in België maken, voor een of meerdere dagen. Vanaf 15 juni gaan de grenzen opnieuw open voor wie reist binnen de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk en de andere vier Schengen-landen (Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein). Let wel: de landen zelf kunnen nog beslissen of u binnen mag of niet.
Wilmès kondigt aan dat er ook "6 individuele gouden regels" zijn, die alle inwoners moeten nastreven:
 • De hygiëneregels blijven essentieel. Dat betekent: handen wassen, geen handen geven.
 • De activiteiten vinden het liefst buiten plaats, als dat niet kan, moet de ruimte voldoende geventileerd worden
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen voor mensen in de risicogroep
 • Afstandregels blijven van toepassing, behalve voor mensen uit uw eigen huishouden, uw uitgebreide bubbel en kinderen jonger dan 12
 • U mag nauwer contact hebben met 10 personen per week. De groep kan elke week veranderen en de regel geldt per persoon. 
 • De groep mag niet groter zijn dan 10 personen, kinderen inbegrepen. Dat geldt voor binnen en buiten, dus ook op restaurant of in het park. 

"8 juni is niet de finishlijn. Er moeten nog stappen worden gezet in juli en augustus", zei Wilmès nog. "De pagina van de coronacrisis is nog niet omgedraaid. Maar we kunnen ons normaal leven weer met onze vingertoppen aanraken."

Videospeler inladen...

Duitse regering kondigt steunpakket van 130 miljard euro aan

De Duitse regering heeft een economisch steunpakket van 130 miljard euro voor 2020 en 2021 gepresenteerd. "De hoeksteen" van het herstel na de coronacrisis, zo kondigde bondskanselier Angela Merkel de beslissing aan.

Na twee dagen van moeizame onderhandelingen bereikte de Duitse regeringstop woensdagavond een akkoord over een batterij maatregelen die de Duitse economie erbovenop moet helpen na de economische ravage die de coronapandemie heeft aangericht.

Epidemioloog Pierre Van Damme: "We moeten ons gezond verstand blijven gebruiken"

De epidemioloog Pierre Van Damme heeft in "Het Journaal" opgeroepen tot blijvende voorzichtigheid na de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen op 8 juni. "Het virus kan nog steeds serieuze schade aanrichten. We moeten voorzichtig zijn en ons gezond verstand gebruiken. Je kan ook met tien mensen samenkomen en afstand houden. Dat is de manier om het virus terug te dringen", zegt Van Damme.

De versoepeling naar fase 3 hoeft volgens Van Damme geen negatieve impact te hebben op de gunstige curve van de coronabesmettingen en de ziekenhuisopnames. 

"Vandaag zien we het resultaat van gigantische inspanningen van de hele bevolking de voorbije maanden. Het zou best in die richting kunnen voortgaan. Als iederen de maatregelen blijft volgen met onder meer het frequent handen wassen, afstand houden en mondmaskers dragen, dan kunnen we de coronacrisis nog een hele periode gunstig laten evolueren."

Pierre Van Damme geeft nog mee dat een aantal maatregelen misschien nog maanden of een jaar moet volgehouden worden.

Videospeler inladen...

Mag ik met vrienden afspreken in het park? En waarom blijven zwembaden gesloten? Het antwoord op uw vragen

We kregen massaal veel vragen over de verdere versoepeling van de coronamaatregelen door de Veiligheidsraad. Mag ik mijn lief opnieuw kussen? Vanaf wanneer kan ik opnieuw naar de bioscoop? En blijft thuiswerk de norm? 

VRT NWS geeft een antwoord op uw meest gestelde vragen:

Belgen vanaf 15 juni weer welkom in Nederland

Vanaf 15 juni zijn Belgen weer welkom in Nederland. Dat heeft minister-president Mark Rutte gezegd. Nederlanders zelf mogen vanaf die datum ook op vakantie naar verschillende Europese landen. Stapsgewijs zullen ze in de loop van de zomer naar bijna alle landen van de Schengenzone kunnen reizen. Naar Zweden of het Verenigd Koninkrijk reizen, mag voor hen voorlopig niet. Ook niet-dringende reizen buiten Europa blijven verboden.

Lees het volledige artikel hier:

Van Ranst: "Met meer beschermingsmateriaal waren er minder mensen gestorven in de woonzorgcentra"

In het begin van de corona-epidemie kampte ons land met een (dreigend) tekort aan beschermingsmateriaal, zoals maskers of beschermkledij. Waren er minder mensen gestorven als we meer beschermingsmateriaal zouden gehad hebben?  "In de woonzorgcentra waarschijnlijk wel", antwoordt viroloog Marc Van Ranst in "De Afspraak" op Canvas. "Maar het is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de overheid en de woonzorgcentra zelf. Je mag er redelijkerwijs van verwachten dat zij daar een stock hebben."

Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) moeten we ook het model van de woonzorgcentra in vraag durven stellen.  "De rusthuizen zijn de voorbije decennia geëvolueerd van klein familiaal naar een enorme schaal., door het feit dat ze opgekocht werden door grote commerciële groepen. Ik ben niet overtuigd van dat model."

De uitgebreide sociale bubbel van 10 is veel. In deze fase van de epidemie kunnen we ons dat permitteren. Tot op het moment dat de curve weer omhoog gaat. Als het ook maar enigszins dreigt fout te lopen, moeten we er van afstappen.
Viroloog Marc Van Ranst

Kustcampings klaar voor de heropening

De kustcampings zijn klaar voor de heropening. Dat tonen ze aan met een filmpje op YouTube. 

Meest gelezen