Videospeler inladen...

Duitse politie heeft nieuwe verdachte in zaak-Madeleine McCann in het vizier

In Duitsland heeft de politie een nieuwe verdachte in de zaak van de verdwenen Britse kleuter Madeleine McCann in het vizier. Dat meldt het openbaar ministerie van Braunschweig in Duitsland. De verdachte is een 43-jarige man met de Duitse nationaliteit. Madeleine McCann verdween in 2007 tijdens een vakantie met haar ouders in Portugal. Ze was toen 3.

Britse en Duitse speurders hebben een nieuwe verdachte in de zaak van de verdwenen kleuter Madeleine McCann in het vizier. Het gaat om een Duitse gevangene die ten tijde van de verdwijning van McCann in Portugal in mei 2007 in de buurt van Paraia de Luz is gesignaleerd. De verdachte reisde tussen 1995 en 2007 verschillende keren rond in de Algarve met zijn camper.

De politie is ook op zoek naar informatie over een andere auto van de verdachte. Op de dag dat Madeleine McCann voor het laatst gezien is in Portugal, heeft de verdachte de auto op iemand anders zijn naam laten registreren.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De zaak-McCann: om 21 uur lag ze in haar bed, om 22 uur niet meer

Op 3 mei 2007 raakte de toen 3-jarige Madeleine McCann vermist tijdens een gezinsvakantie in Portugal. Madeleine, haar broertje en zusje lagen te slapen in het appartementencomplex van het hotel in de Algarve waar ze verbleven. Ouders Kate en Gerry McCann waren die avond uit eten. Om beurten controleerden ze of alles oké was met hun kinderen. Toen ze rond 22 uur terugkeerden, bleek Madeleine verdwenen. Een uur voordien lag ze nog rustig in haar bed.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" naar aanleiding van de tiende verjaardag van de verdwijning van Madeleine McCann uit 2017 hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

In de loop der jaren deden immens veel theorieën over haar verdwijning de ronde. Zo schreef voormalig onderzoeker Amaral in een boek dat de ouders van Madeleine zelf betrokken zijn bij de verdwijning. Madeleine werd intussen al "gespot"' in Portugal, Marokko, België, Spanje, Malta en India, maar al die meldingen leveren echter niets op.

Moeder Kate maakte drie jaar geleden in het interview met de BBC duidelijk dat ze nog altijd hoop koestert, evenveel als in 2007 toen haar dochter verdween. "We hebben alles gedaan om haar te vinden. Blijkbaar helpt dat niet. We blijven vooruitkijken... we koesteren nog altijd hoop", zegt Kate. Het koppel benadrukt dat er de voorbije vijf jaar vooruitgang is geboekt in het onderzoek dankzij de Metropolitan Police. "Het heeft de druk op ons verlicht." Vier Britse speurders werken permanent aan de zaak - in 2011 waren dat er nog dertig.

In totaal heeft de Britse politie al meer dan 13 miljoen euro uitgetrokken voor de verdwijningszaak, die tot op heden niet opgelost is. De kritiek dat het onderzoek al handenvol geld heeft gekost, vindt Kate niet eerlijk: "Door de verdwijning kwamen andere criminele zaken aan het licht waarbij Britse toeristen betrokken waren." Ze trekt zich ook op aan het feit dat families van vermiste personen nu steun bij elkaar vinden. Vader Gerry wijst erop dat de zaak van zijn dochter "uitzonderlijk, zeldzaam" is.

"Ik heb het beste en het ergste van de mens gezien"

De McCanns hebben hun leven hervat, met vallen en opstaan. "Op een gegeven moment besef je dat de tijd niet stilstaat. We zijn het aan onze tweeling schuldig dat ze het leven krijgen dat ze verdienen", stelt Kate. Ze steekt niet weg dat ze nog altijd geschenkjes koopt met Kerstmis en op de verjaardag van haar dochter. Ze zal die ook krijgen als ze teruggevonden wordt. "Madeleine blijft onze dochter", klinkt het. De moeilijkste momenten zijn de familiemomenten, zoals feestjes of verjaardagen: "Dan voelen we haar afwezigheid."

Kate en Gerry worden hard aangepakt op sociale media. Ze hebben enkele jaren geleden besloten niet langer aanwezig te zijn op die kanalen. Vrienden waarschuwden hen telkens er iets verschijnt. Het koppel vreest voor de impact ervan op hun andere kinderen. "Het is een kant van mensen die ik niet kende. Waarom schrijven mensen zulke dingen toch", zei Kate McCann in een gesprek met BBC. Zij trekt zich op aan het goede van de mensen, aan al de steun die ze kregen de afgelopen jaren.

Bekijk de reportage naar aanleiding van de eerste verjaardag van de verdwijning van Madeleine McCann uit 2008 hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen