Radio 2

Houthalen herstelt van shock na expliciete link met gijzeling

Twee dagen na de politie-inval in Houthalen-Helchteren, verkeren buurtbewoners nog steeds in shock. Naar aanleiding van de gijzeling van een 13-jarige jongen uit Genk werd maandag binnengevallen in een huis in Meulenberg waar de jongen vermoedelijk een tijdlang werd vastgehouden. Burgemeester Alain Yzermans (SP.A) ging praten met de buurtbewoners in de wijk.

Burgemeester Alain Yzermans polste gisteren naar de gemoederen in de opgeschrikte wijk Meulenberg. Maar over het onderzoek zelf wil hij niet veel kwijt. “Als gemeentebestuur zijn wij daar dan ook niet bij betrokken”, benadrukt hij. “Het is duidelijk dat de politie de zaak uitstekend heeft aangepakt: de jongen is herenigd met zijn familie en de vermoedelijke daders zijn opgepakt.” 

Wel betreurt Yzermans de eventuele impact op de wijk waar de politie-inval plaatsvond. “De gebeurtenissen waren heftig: de straat werd volledig afgezet en de massaal aanwezige politie was tijdens de operatie zwaarbewapend. Samen met de bevoegde schepen ben ik dinsdagnamiddag gaan praten met de buurtbewoners. De mensen leken heel rustig en stellen het op het eerste gezicht goed. We hebben hen bijstand geboden waar nodig.” Of er tijdens de inval in de buurt ook effectief iemand opgepakt werd, is nog onduidelijk.

De straat werd volledig afgezet en de massaal aanwezige politie was zwaarbewapend

Alain Yzermans, burgemeester van Houthalen-Helchteren

Buurtbewoners vrezen vooral voor de reputatie van de wijk die in het verleden al vaker negatief in het nieuws kwam. Bovendien zou het huis waar de politie-inval plaatsvond een van de drie plekken zijn waar de jongen een tijdje werd vastgehouden. Majd Shabani, de man die op de benedenverdieping van het pand in kwestie woont, getuigde in "Het Journaal" over veel lawaai. “Om middernacht was ik altijd ongerust”, vertelt hij. “Rond dat tijdstip hoorde ik mannen binnenkomen in het donker, die weer naar buiten gingen voor de zon opkwam. Er klonk altijd veel geluid: gelach of geween, dat weet ik niet."

Het huis in Meulenberg werd aangeduid als mogelijk gijzelplek, nadat er een T-shirt van de jongen en een kalasjnikov werden gevonden. 

Meest gelezen