Nederland repatrieert geen reizigers bij nieuwe coronauitbraak

De Nederlandse regering zal deze zomer geen vakantiegangers terughalen die in landen verblijven waar weer een uitbraak van het coronavirus is. "Repatriëren gaan we niet doen", zei premier Mark Rutte na coronacrisisberaad van zijn bewindsploeg. Hij maakte ook bekend dat reizen naar twaalf Europese landen vanaf 15 juni opnieuw mogelijk wordt.

"Je weet dat er risico's zijn bij reizen", aldus premier Rutte. Reizigers moeten zelf proberen terug te keren als in hun vakantieland het virus weer opduikt. Het kan volgens hem ook nog gebeuren dat er tijdens de zomer weer een negatief reisadvies komt voor streken of steden.

In het begin van de coronacrisis heeft de Nederlandse regering samen met de reissector en verzekeraars duizenden mensen opgehaald die in het buitenland waren gestrand.

Reizen naar Groot-Brittannië en Zweden vindt de Nederlandse regering ook na 15 juni nog geen goed idee: niet-noodzakelijke reizen worden dus  afgeraden. Ook alle landen buiten Europa blijven nog op oranje of rood staan. Reizigers die terugkomen uit die landen, moeten dan veertien dagen thuis in quarantaine. Tot 15 juni wordt reizen naar die landen afgeraden, zegt Rutte.

Na die datum kan de Nederlandse regering voor 12 landen een versoepeld reisadvies geven. Het gaat om landen met vergelijkbare risico's: onder meer België, Duitsland, Italië, Kroatië en de Nederlandse Caraïben. Vóór 5 juli kunnen daar nog Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland bijkomen.

Mensen moeten zich goed voorbereiden op de reis en zich  tijdens hun vakantie op de hoogte houden over de ontwikkelingen rond het virus, aldus Rutte.

Meest gelezen