Douglas Sacha

Ondanks grote watervervuiling zijn bijna alle vissen gered in de Schelde: “We hebben een mirakel verricht”

De reddingsactie voor de vissen in de Schelde ruim een maand geleden blijkt zeer succesvol. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos is de vissterfte beperkt gebleven. De reddingsactie was nodig nadat er in Frankrijk een massa bietenpulp in het water was terechtgekomen die alle zuurstof uit het water haalde. In Vlaanderen kon massale vissterfte vermeden worden door extra zuurstof in het water te pompen, in Wallonië en Frankrijk zijn zo goed als alle vissen gestorven.

Ruim een maand geleden vreesden visliefhebbers dat alle vissen in de Schelde zouden omkomen. Na vele ingrepen is een ecologische ramp vermeden.

Klein mirakel

Er werden veel middelen ingezet om de vissen te redden van de massa bietenpulp die alle zuurstof uit het water haalde. “We hebben ongeveer 95% van het visbestand gered”, zegt visbioloog Alain Dillen van het Agentschap Natuur en Bos opgelucht. “We merken dat hengelaars nu ook vissen die heel gevoelig zijn voor zuurstoftekort vangen . Dat is heel positief, want als die soorten het overleefd hebben, zullen heel wat andere vissen het ook overleefd hebben.”

Dillen benadrukt dat het gevaar niet overschat werd. “Het betekent wel dat we een klein mirakel verricht hebben. We hebben dagen lang vissen in leven weten te houden in biologisch dood water waar 0% zuurstof inzat”, legt Dillen uit. “Stel dat we niets hadden gedaan, dan was het resultaat voor de Schelde identiek geweest als de situatie in Frankrijk, dat zou echt een grote ramp geweest zijn.”

Het is erg dat het in Frankrijk en Wallonië heel slecht is afgelopen maar ik ben heel opgelucht dat het hier gelukt is

Visbioloog Alain Dillen van het Agentschap Natuur en Bos

Vissen brengen naar Frankrijk?

Er zijn nu bijna geen vissen meer in de Schelde in Noord-Frankrijk. “Hier zijn wel nog vissen maar de vissen kunnen niet migreren naar Noord-Frankrijk. Er zitten obstakels in het water waardoor de vissen daar niet zullen raken”, aldus Dillen. “Wel kunnen sommige vissen overzwemmen naar Wallonië, binnen enkele jaren zal het visbestand daar weer gegroeid zijn via stroomopwaartse migratie.”

Ook zelf vissen plaatsen in het water is een moeilijk proces. “Je loopt het risico dat die vissen direct doodgaan of zelf een ziekte meebrengen. Je zou een perfect gekweekte vis moeten plaatsen, maar dat duurt makkelijk een vijftal jaar”, besluit visbioloog Alain Dillen.

Meest gelezen